14.11.21

Passejades i excursions per la Cerdanya (3)

Una nova selecció de passejades i excursions a peu per la Cerdanya, la majoria per a fer en família i alguna més llarga.  En aquest cas, totes les distàncies són d'anada i tornada.

De Nas al roc del Teixó (3 km)

Des del poble de Nas seguim el carrer Major i les marques d'un PR per una pista. Quant el PR gira a l'esquerra, nosaltres ho fem a la dreta per anar a buscar un bosc que travessarem  per anar a buscar un penyasegat (aneu en compte de no caure!!!) que ens servirà de mirador de la Cerdanya. Vegeu més informació.
 

Portè - Torre Cerdana - Porta - Portè (6,5 km +150 m)
Senzilla volta entre els pobles de Portè i Porta visitant les restes de la Torre Cerdana i resseguint el riu Querol. L'itinerari s'inicia a l'entrada sud del poble de Portè, on es creua la carretera i s'agafa un sender. Track a wikiloc.


Cortàs - Ordèn - Cortàs (8 km +380 m)

Circular entre dos pobles a la solana ceretana. El bosc de la pujada, el dolmen que trobem prop del coll, el camí prop del riu, l'església d'Ordèn i les vistes de la volta la fan interessant. A l'estiu, eviteu les hores més caloroses. Vegeu a wikiloc.


Volta pel Quer Foradat (6 km 200 m)

A l'entrada del poble hi ha un roc que allotjava l'antic castell del poble, pugeu-hi perquè tindreu bones vistes. Després us proposo travessar el poble i seguir el GR-150 fins al coll de l'Eruga, seguir els indicadors cap a Estana i finalment tornar al poble quan trobem de nou el GR. Heu d'estar atents perquè les marques estan un pèl esborrades i quan hi ha neu els senders queden tapats. Del col de l'Eruga també podeu pujar fins al tossal del Quer seguint la carena.
 

Del Quer Foradat a Cava, circular (7,5 km +500 m)

Un proposta interessant per conèixer aquests pobles de la cara nord de la Serra del Cadí. Més informació i track.
 
 
El Santuari de Bastanist

És un raconada de la cara nord del Cadí entre Montellà i Estana (s'hi va per un trencall a la carretera d'Estana). En èpoques de poca afluència és un lloc per passejar amb tranquil·litat. També hi ha senders cap a Estana (4 km amb força obaga) i cap a Montellà (uns 6 km a la solana), ambdós seguint el GR-150.


Aransa - Pollineres - Prat Miró - Aransa  (9 km +250 m)
 
Una de les voltes curtes que es poden fer des de l'estació d'Aransa. S'agafa el camí cap a la Bassa de Comabella (que us ressenyava en el primer recull) i es continua per aquest camí fins al refugi de Pollineres. Des d'aquí es pot continuar cap als Estanys de la Pera (i el seu refugi) o cap a l'estació de Lles (Refugi de Cap de Rec). Nosaltres farem la versió curta i tornarem per pista passant pel refugi de Prat Miró. Recordeu que a l'hivern la tornada d'aquest itinerari no es pot trepitjar perquè forma part dels itineraris d'esquí de fons. Quan l'estació està tancada, però encara fa fred, podeu trobar gel. Track a wikiloc.
 

El Passet (Portè) - Estany de Lanòs (16 - 18 km +650 m)
Estany de Lanós

Des de Portè agafem la carretera dels llacs fins al primer aparcament just on comença l'estany del Passet (a l'estiu de 9 a 19 h es paga per accedir en cotxe). Des d'aquí agafem un camí en pujada cap al nord (deixant un camí cap a l'estany de Font Viva, hi podem passar a la tornada). Trobarem un camí que puja més suaument per aquest vessant de la vall (la solana) i ens porta a passar per damunt de l'estany de Font Viva. Continuarem per un camí una mica més ample, molt planer i una mica aeri que gira cap al nord i ens deixa veure la pressa de Lanós. En acostar-nos a la pressa, perdrem altura i creuarem el riu per un pontet. Continuarem amunt i anirem cap a l'est seguint un riuet per guanyar altura i accedir a l'estany des d'aquí, en un cruïlla de camins. Vegeu la part final de la següent ressenya per veure la descripció de la tornada.

El Passet (Portè) - Estany de Lanòs - El Carlit  (21 km +1300 m)

Des de Lanós continuarem pujant cap a l'est creuant el riuet que ens quedarà durant la primera pujada al cantó esquerre. Seguirem aquesta vall fins a l'estany dels Forats on probablement quedarem impressionats per la pujada al Carlit. Dues coses: la pujada és més senzilla del que sembla i el cim del Carlit és el de més a la dreta tot i que sembli més baix. El camí a partir d'aquí és veu molt clar: ens acostem a la tartera i comencem a pujar per un tram senzill. A mitja tartera, la inclinació augmenta i la pedra està més solta, però no és especialment difícil i el camí és molt evident i ens porta fins a un coll que no es veia des de baix i per un tram molt més senzill. A l'arribar al coll veiem el camí que puja des de la Bulloses, però nosaltres anem cap a la dreta sense tenir pressa per pujar ja que no cal crestejar per arribar al cim, hi arribarem en pocs minuts.
 
Les vistes des del cim són espectaculars en un dia clar: les Bulloses i tota la zona d'estanys del seu voltant, les muntanyes dels Angles, el massís del Canigó, tots els cims de la zona del Puigmal, Moixeró i Cadí, els cims del nord de la Cerdanya, Andorra, el poble de Portè i el coll de Pimorent, l'estany de Lanós i altres cims de l'Arieja que encara desconec!
 
La baixada fins a Lanós la fem pel mateix camí i un cop al pontet, podem tornar per l'altre vessant de la vall, pel camí dels Enginyers (és una mica més llarg, però val la pena fer la circular. Nosaltres vam fer la tornada pel fons de la vall, però també és bonic passar per l'estany de Font Viva, trobarem senyalització a les cruïlles per acabar de triar el camí que preferim.
  • Mapa i traces GPS: GM i WL

Volta plana per la vall de Portè (5-7 km +80-130 m o més)

Una passejada molt recomanable sortint del poble de Portè (Porté-Puymorens), per exemple des del càmping municipal, i que remunta la vall per un cantó del riu Querol i torna per l'altre. La volta és molt plana, curteta i bonica, perquè transcorre pel costat del riu i després per prats, boscos i marges. Us recomano allargar-la fins a l'estany del Passet (quedarà en 7 km +150 m) o més enllà. Per exemple, si feu la circular fins al fons de la vall que us proposo en el mapa us sortiran en total 9,6 km i +210 m de desnivell.
 
Prop del poble, prop del riu o a l'estany del Passet trobareu gent, en canvi la tornada pel bosc (si ho feu en sentit horari) serà molt més solitària. Aquesta ruta us permet també esquivar els aparcaments de pagament de la vall i gaudir igualment de bons paisatges. A més, a l'hivern és una zona  on podeu esquivar la neu de cotes més altes o després de grans nevades gaudir de la neu amb més seguretat (o fer un itinerari amb raquetes).


Vegeu també: