3.9.19

Volta circular per la plana de la Vall d'en Bas

Volta circular des d'Olot fins als Hostalets d'en Bas anant per la via verda i tornant per carreteres secundàries.
Actualitzat a febrer de 2024.

Distància i desnivell: 26 km molt planers de terra compactada o asfalt que acaben acumulant uns 200 m de desnivell positiu. Si afegiu les 3 variants que us proposo us sortiran uns 35 km i +370 mD.

Punt de sortida i arribada proposat: antiga estació de tren d'Olot (Avinguda de l'Estació, 13, Olot) o qualsevol punt de la ruta!

Descripció:

Sortim de l'antiga estació de tren d'Olot i agafem la via verda en direcció Girona. Deixem a mà dreta la font de Sant Roc i el riu Fluvià que anirem seguint a més o menys distància durant tota la ruta. Passem un primer túnel i fem un tros fins a trobar a mà dreta el Camp Municipal d'Atletisme (dissenyat pels guardonats arquitectes RCR d'Olot). Continuem i passem pel baixador de Codella (consulteu horaris per menjar-hi). Pocs metres després passem pel costat del Parc de la Pedra Tosca (també dissenyat per RCR Arquitectes).

Travessem una carretera amb precaució, continuem per prats i entrem al nucli urbà de les Presses. Creuem la carretera principal i tenim la possibilitat d'entrar al nucli antic del poble, sinó continuem la via verda passant per l'antiga estació i després seguint la carretera C-152. Creuarem la pista que puja a l'Àrea Recreativa de Xenacs (la serra de Xenacs queda a la nostra dreta) i continuarem pel costat de la carretera fins a una rotonda que uneix diverses carreteres. Nosaltres continuem cap a Sant Esteve d'en Bas.

Els Hostalets d'en Bas
Entrant a Sant Esteve passarem pel costat de la piscina municipal (servei de bar-restaurant) i continuarem tot recte. La via verda girarà a l'esquerra cap al coll d'en Bas, però nosaltres continuarem rectes fins a deixar l'àrea urbana i continuar per una zona més agrícola (seguint els senyals de la variant de la via verda cap als Hostalet d'en Bas). Creuarem un pont (vegeu foto) i anirem cap a la dreta i després cap a l'esquerra i altre cop a la dreta per acabar travessant la carretera. Un últim enllaç en portarà al carrer que entra al poble tot creuant el riu Fluvià. En arribar a l'església girarem a la dreta (en sentit contrari al dels cotxes!) i sortirem del poble per la carretera de la Parcel·lària.



Iniciem doncs la tornada per la Parcel·lària amb el riu Fluvià a la nostra dreta i les muntanyes a la nostra esquerra. M'atreviria a dir que el paisatge és més bonic per aquest cantó de la vall d'en Bas. A dalt de la muntanya podem veure l'ermita de Sant Miquel de Castelló (excursió) i després a peu de carretera trobarem l'església romànica de Sant Quintí amb vistes al massís del Puigsacalm.

Variant (3 km, +40 mD)

Un metres més endavant trobarem un trencall per si volem acostar-nos a Joanetes. Aquesta variant no fa gaire pujada, però un cop al poble haurem de pujar una mica si el volem visitar. La tornada la farem per la carretera habitual d'accés al poble. En baixada, de seguida trobarem la cruïlla de Can Trona on podem girar per sota del viaducte que ve dels túnels de Bracons per retrobar l'itinerari principal.

Església de Sant Quintí
Si no anem a Joanetes, continuarem cap a Can Trona i passarem per sota del viaducte que puja als túnels de Bracons i continuarem pedalant en direcció nord.
 
Variant (6 km, +70 mD)
Trobarem la cruïlla de Puigpardines. La podem agafar per anar a Sant Privat d'en Bas. Per arribar al centre del poble, trobarem la carretera principal que és la que agafarem també de tornada per retrobar l'itinerari principal.
 
Si no anem a Sant Privat, arribant al Mallol, a la cruïlla amb la carretera de Joanetes, anirem a la dreta pel costat de la carretera per un camí de terra que ara està senyalitzat com a Via Verda i que ens duria a les Presses si no fos que de seguida el deixarem per agafar una carretera a mà esquerra que travessa les Cases Barates. I poc després, agafem una carretera a l'esquerra cap a Sant Joan dels Balbs i la Pinya.
 
Variant (2 km i +60 mD)
Abans de girar una mica a la dreta per anar al nucli de la Pinya, trobarem a mà esquerra un trencar per pujar a l'església romànica de Sant Joan del Balbs. Un bon lloc per fer un petit descans.
 
Passada la Pinya, continuem cap al nord fins a trobar la carretera i la riera de Riudaura. Girem a la dreta i anirem en direcció est cap a Olot.

A mesura que ens endinsem al nucli urbà d'Olot, el trànsit probablement augmentarà, però ens mantenim a la carretera de Riudaura fins a trobar el carril bici de la via verda, llavors girem a la dreta cap al sud i seguint la via verda arribarem al pont de Sant Roc i travessant-lo i girant a l'esquerra tornarem al punt d'inici.

Més idees:
  • Les variants de Joanetes i Sant Privat val la pena fer-les en sentit horari per pujar per la carretera més secundària i tornar en baixada per la més principal.
  • Podeu començar la ruta en qualsevol punt.
  • Tota la ruta té poca circulació de cotxes, però en dates i horaris concrets pot haver-hi més trànsit.
  • Com que la ruta és circular i molt allargada, la podeu retallar ràpidament per on vulgueu si ho necessiteu i fins i tot fer-la en forma de 8. Si heu de retallar, jo potser sacrificaria la part de Riudaura-Olot que és la més transitada.
  • També us podeu acostar a Riudaura, com suggereix aquesta altra volta de 40 km: un tomb amb bici per la Vall d'en Bas
  • Pugeu a l'Àrea Recreativa de Xenacs (hi ha bar-restaurant, un mirador amb molt bones vistes i també un petit recorregut a peu). Afegireu 10 km i +400 m de desnivell.
Més informació:

1 comentari:

Maria Rosa ha dit...

Moltes gràcies per aquesta descripció tan ben detallada. Salutacions.