3.9.19

Volta circular per la plana de la Vall d'en Bas

Volta circular des d'Olot fins als Hostalets d'en Bas anant per la via verda i tornant per carreteres secundàries.

Distància i desnivell: 26 km molt planers de terra compactada o asfalt que acaben acumulant uns 200 m de desnivell positiu. Teniu diverses propostes per allargar la ruta en una secció al final (amb les dues primeres us quedarà en uns 32 km +340m).

Punt de sortida i arribada proposat: antiga estació de tren d'Olot (Avinguda de l'Estació, 13, Olot).

Descripció:

Sortim de l'antiga estació de tren d'Olot i agafem la via verda en direcció Girona. Deixem a mà dreta la font de Sant Roc i el riu Fluvià que anirem seguint a més o menys distància durant tota la ruta. Passem un primer túnel i fem un tros fins a trobar a mà dreta el Camp Municipal d'Atletisme (dissenyat pels guardonats arquitectes RCR d'Olot). Continuem i passem pel baixador de Codella (consulteu horaris per menjar-hi). Pocs metres després passem pel costat del Parc de la Pedra Tosca (també dissenyat per RCR Arquitectes).

Travessem una carretera amb precaució, continuem per prats i entrem al nucli urbà de les Presses. Creuem la carretera principal i tenim la possibilitat d'entrar al nucli antic del poble, sinó continuem la via verda passant per l'antiga estació i després seguint la carretera C-152. Creuarem la pista que puja a l'Àrea Recreativa de Xenacs (la serra de Xenacs queda a la nostra dreta) i continuarem pel costat de la carretera fins a una rotonda que uneix diverses carreteres. Nosaltres continuem cap a Sant Esteve d'en Bas.

Els Hostalets d'en Bas
Entrant a Sant Esteve passarem pel costat de la piscina municipal (servei de bar-restaurant) i continuarem tot recte. La via verda girarà a l'esquerra cap al coll d'en Bas, però nosaltres continuarem rectes fins a deixar l'àrea urbana i continuar per una zona més agrícola. Creuarem un pont (vegeu foto) i anirem cap a la dreta i després cap a l'esquerra i altre cop a la dreta. Acabarem sortint a la carretera i, si ho hem fet bé, retrocedirem uns metres per agafar el trencall que va als Hostalets d'en Bas. Travessarem el riu Fluvià i després el poble. En arribar a l'església girarem a la dreta i sortirem del poble per la carretera de la Parcel·lària.Iniciem doncs la tornada per la Parcel·lària amb el riu Fluvià a la nostra dreta i les muntanyes a la nostra esquerra. M'atreviria a dir que el paisatge és més bonic per aquest cantó de la vall d'en Bas. A dalt de la muntanya podem veure l'ermita de Sant Miquel de Castelló (excursió) i després a peu de carretera trobarem l'església romànica de Sant Quintí amb vistes al massís del Puigsacalm.
Església de Sant Quintí

Continuarem cap a Can Trona i passarem per sota del viaducte que puja als túnels de Bracons. Arribant al Mallol, a la cruïlla anirem a la dreta pel costat de la carretera fins a trobar una carretera a mà esquerra que travessa les Cases Barates. Després agafem una carretera a l'esquerra cap a Sant Joan dels Balbs i la Pinya. Passada la Pinya, continuem cap al nord fins a trobar la carretera i la riera de Riudaura. Girem a la dreta i anem en direcció est cap a Olot.

A mesura que ens endinsem al nucli urbà d'Olot, el trànsit probablement augmentarà, però ens mantenim a la carretera de Riudaura fins a trobar el carril bici de la via verda, llavors girem a la dreta cap al sud i seguint la via verda arribarem al pont de Sant Roc i travessant-lo i girant a l'esquerra tornarem al punt d'inici.

Voleu allargar la ruta i posar-hi una mica de desnivell?
  • Pugeu a Sant Joan dels Balbs, anant i tornant a la ruta afegireu 2 km i 60 metres de desnivell.
  • Si haig de triar d'afegir algun poble a la ruta, jo triaria Sant Privat d'en Bas, afegireu uns 5-6 km i 70 metres de desnivell. Hi podeu anar passant per Puigpardines i tornant a la ruta pel nord del Mallol.
  • També us podeu acostar a Joanetes o a Riudaura, com suggereix aquesta altra volta de 40 km: un tomb amb bici per la Vall d'en Bas
  • Pugeu a l'Àrea Recreativa de Xenacs (hi ha bar-restaurant, un mirador amb molt bones vistes i també un petit recorregut a peu). Afegireu 10 km i +400 m de desnivell.

Més informació:

1 comentari:

Maria Rosa ha dit...

Moltes gràcies per aquesta descripció tan ben detallada. Salutacions.