23.11.20

La Guineu, l'enrutador automàtic de la xarxa Cyclocat ja ens calcula les millors rutes pel país

Cyclocat és una xarxa de camins pedalables de Catalunya que cerca itineraris segurs amb el mínim desnivell i la mínima distància entre municipis. Té un doble ús com a eina per afavorir la mobilitat quotidiana entre municipis, però també la mobilitat d'oci sent especialment adequat per planificar rutes de cicloturisme, gravel o senzillament rutes de passeig. I a més, per a tot tipus de públic: familiar amb infants, gent gran, gent jove, esportistes, etc.

Ja fa un anys que està en marxa i l'experiència els ha portat a renovar el sistema tecnològic per tal de poder crear un enrutador automàtic que calculi la millor ruta entre dos punts, la Guineu. El funcionament és molt senzill, cliques un botó, marques sobre el mapa el punt d'inici i el punt de destí i et dibuixa la ruta. Cliques sobre un altre botó i et pots descarregar la traça per seguir-la des d'un GPS.

Els reptes de Cyclocat

Això que fa Cyclocat no és nou del tot, hi ha moltes xarxes ciclistes aquí i arreu del món, i crec que Cyclocat té dos reptes: un de tecnològic o metodològic i un de creixement.

Tecnològicament i metodològicament, encara no he vist sistemes perfectes. Decidir els nodes de la xarxa no és fàcil, etiquetar el trams tampoc, gestionar els canvis que es produeixen encara menys. Hi ha problemes com el fet de que un tram hauria de tenir un sentit definit i el sentit contrari hauria de poder ser una traça independent, així es podrien crear traces GPS millors que no et facin per exemple anar en contradirecció o que per anar d'A a B l'enrutador et doni un  camí, però que de B a A te'n doni un altre de diferent més adequat.

També seria interessant que la xarxa Cyclocat estigués també present en mapes oberts com Open Street Map i la seva capa ciclista l'Open Cycle Map.

L'altre repte del que us parlava és el creixement. Tots agafem el mapa de Cyclocat i l'ampliem fins a la zona que coneixem i ens preguntem perquè no hi ha aquest camí o perquè la xarxa va per aquí si podria anar per allà que és millor? Tot aquest allau d'usuaris que fan aportacions és molt complicat de gestionar, però és un repte que cal afrontar si no es vol morir d'èxit i poder donar resposta a la participació ciutadana.

Més informació: