22.5.12

Volta a peu a la Desfeta

Torre de vigilància a
la Desfeta (524m)
Excursió circular a peu pel Parc Natural del Garraf amb opció acostar-se al castell d'Eramprunyà i pujar la cim de les Agulles.

Distància i desnivell: 6km i +170m (als que sumarem 1,4km d'anada +140m si fem la pujada al puig de les Agulles i 0,6 km d'anada +42 m si Visitem al Castell d'Eramprunyà).

Dificultat: fàcil

Punt d'inici i accés: en cotxe agafant una pista al km 7.5 de la carretera Gavà - Begues (últim revolt tancat). Si venim de Gavà, és aconsellable acabar d'arribar a Begues (la Rectoria) i a la primera rotonda que trobem fer un canvi de sentit i tornar a descendir un 500 metres per agafar una pista a la dreta en una corba tancada. Recorrerem 150 metres d'aquesta pista i aparcarem el cotxe prop de l'entrada del mas de les Planes.

En transport públic, vegeu l'apartat observacions.

Descripció:

Comencem doncs l'excursió seguint la pista que surt de la carretera de Begues i deixant a mà dreta la portalada d'entrada del Mas de les Planes. Al cap de pocs metres deixem a l'esquerra una pista que va a un dipòsit d'aigua i a la dreta un caminet que és per on tornarem. La pista puja i veiem la torre de vigilància al cim de la Desfeta. Quan acaba la pujada, trobem un magnífic mirador amb vistes del Delta, del castell d'Eramprunyà de l'Ermita de Sant Ramon, de Santa Creu d'Olorda i fins i tot la Mola de Sant Llorenç del Munt és visible en dies clars.

Vistes de Sant Ramon i Barcelona
A partir d'ara la pista baixa cap al Castell d'Eramprunyà i arribarem en una cruïlla on podrem anar a l'esquerra si volem visitar el Castell d'Eramprunyà i l'ermita de Sant Miquel (a uns 600 metres) o anirem a la dreta per continuar la nostra ruta circular.

La pista baixa en direcció al mas abandonat de Can Bassoles, però a mig camí agafarem un camí a la dreta seguint el GR-92. El camí puja amb força i deixarem a la nostra esquena les vistes del Castell mentre se'ns obriran a davant vistes de les Agulles. Al final de la pujada trobarem les restes d'un antic camp de tir i després ja sortirem al coll de la Clota on trobarem una cruïlla de camins amb una creu: la pista de l'esquerra baixa a la Sentiu o a la vall de Sant Joan i el caminet de darrera de la creu fa un volta al voltant del puig de les Agulles. Si anem cap a la dreta trobarem també a l'esquerra una pista que és l'accés al puig de les Agulles (1,4 km amb uns 140 metres de pujada).

El coll de la Clota rep el nom del mas abandonat del mateix nom. Els prats que s'obren davant nostre són un lloc ideal per aturar-se a menjar o descansar.

L'itinerari que us proposo continua per la pista de la dreta o travessant el prats de la Clota. Agafant la pista de la dreta passarem pel costat del mas de la Clota i deixarem a la dreta un parell de pistes (la de la dreta puja a la Desfeta). Continuarem fins a trobar una cadena i agafarem la segona pista a la dreta. Anirem en pujada per dins el bosc i sempre per la pista més marcada i després de deixar a l'esquerra les restes d'una casa sortirem al capdamunt d'una serra on travessarem la pista de la carena i continuarem recte i ara ja baixant.

La ruta en el mapa de l'ICC
Començarem a trobar alguns camps i arribarem a una pista on girarem a la dreta. Continuarem i la pista transcorrerà entre un camp de vinyes a la dreta i els murs del mas de les Planes a l'esquerra. En acabar les vinyes, entrarem al bosc per trobar en pocs metre la pista d'inici i girant a l'esquerra acabarem altre cop al portal d'entrada del mas de les Planes.

Observacions:
  • El primer tram de la ruta transcorre per la solana i té menys ombres, per tant a l'estiu millor fer-la d'hora. La resta hi ha forces ombre al travessar boscos.
  • Podem iniciar l'excursió a l'ermita de Bruguers i pujar al Castell d'Eramprunyà, però el desnivell és llavors superior.
  • En transport públic, el bus 902 té parades a l'estació de Renfe de Gavà, a l'ermita de Bruguers i a la Rectoria de Begues.
  • La ruta no és ciclable en el sentit que està ressenyada, en sentit contrari, el tram de camí coincident amb el GR-92 és poc recomanable de fer en bici.

Ver Volta caminant a la desfeta en un mapa más grande