29.10.13

Solucions pels ciclistes que no porten llums: multar i regalar llums!

Ara que es fa de nit més aviat, és quan arreu d'Europa aprofiten per conscienciar als ciclistes de la necessitat de portar llums. A Catalunya trobem a faltar un campanya seriosa per abordar aquest problema que a més s'intensificarà a mesura que el nombre de ciclistes augmenti.

Una de les millors pràctiques en aquest camp (al meu parer) és una campanya policial que consisteix en multar els ciclistes amb una multa simbòlica a la vegada que se'ls hi entrega un joc de llums. L'import de la multa ha de cobrir el cost dels llums, ja que no és pretén tant multar com aconseguir efectivament que els ciclistes compleixin amb aquest aspecte de la normativa.

No recordo d'on prové aquesta campanya, però la trobo molt efectiva. Es pot articular de moltes maneres. Per exemple:

1r pas: una campanya informativa

Potser com aquesta campanya holandesa que s'ha estrenat aquests dies amb el canvi d'horari:



2n pas: informació directa als ciclistes

Uns informadors podrien repartir fulletons entre els ciclistes i explicar-los que s'exposen a una sanció si no porten llums.

3r pas: multa simbòlica

Aquí ja hi intervé la policia. Pots pagar la multa al moment i endur-te un joc de llums.

4r pas: les sancions de veritat

Finalment, comencem a multar amb regularitat els ciclistes que no porten llums a la nit.

Vegeu també aquesta altra iniciativa que us comentava fa uns mesos:

1 comentari:

Enrique Martinell ha dit...

Aquesta inicicativa m'agrada, però jo la matitzaria. En cas de circular per voreres (on no podem superar els 10km/h per normativa) donat que la velocitat és molt baixa, no cal aplicar la norma. Així el dia que et deixes els llums no estas "venut" vas a poc a poc per les voreres, respectant la velocitat i una bona distància amb els vianants i arribes a casa. L'endemà t'enrecordaràs de les llums per poder anar ràpid.