13.1.14

Guerra a les carreteres britàniques?

Ahir, el programa Documentos TV de La2 va emetre un documental britànic que la BBC havia emès el desembre de 2012: War on Britain's roads. El documental de 52 minuts ja va causar polèmica al Regne Unit per esbiaixat i també per haver presentat com a reals algunes imatges de curses il·legals de missatgers (Alleycat races) que havien estat gravades per una pel·lícula.

Bàsicament, el documental és un recull de vídeos del YouTube amb els comentaris i entrevistes de diversos ciclistes i conductors implicats en alguns dels vídeos. Per tant, només mostra moments de violència vial i de conflictes, no parla amb experts, ni amb associacions ciclistes o de cap altre tipus. No parla  de solucions, únicament parla de millorar la seguretat dels camions.

Què hi ha doncs d'interessant? Doncs que si ho mirem amb ull crítics...
  1. Podem veure com les infraestructures ciclistes londinenques són pèssimes: sense segregació física, estretes, orientatives, etc. El documental no ho esmenta en cap moment!
  2. Es parla una mica dels angles morts dels camions i de la perillositat d'avançar camions i d'algunes solucions que hi ha.
  3. Es mostra una policia en bicicleta força efectiva i proactiva. La policia en bicicleta té molta visibilitat de l'entorn i passa desapercebuda pels conductors.
  4. Ens mostra alguns dels accidents més típics entre ciclistes i cotxes i d'altres que són molt poc freqüents, però és interessant tenir-los en compte quan circulem.
  5. Es mostra un accident entre un ciclista i una vianant on no acabo de saber si allò és únicament un carril bici o una via compartida. En tot cas, el ciclista va massa ràpid i no fa servir el timbre.
Vegeu també: