17.7.14

El 19% dels conductors no respecte la distància lateral de seguretat a l'avançar ciclistes

Un estudi presentat la passada tardor per l'asseguradora AXA analitzava els avançaments a 2 ciclistes que havien recorregut 7.610 km per 15 províncies de 8 comunitats espanyoles. En total, van enregistrar 30.026 avançaments i van mesurar la distància d'avançament amb dispositius làser.

Un 19% dels avançaments no complia la distància lateral de seguretat d'1,5 metres. Per hores i per dies, les diferències són poc significatives, però sembla que s'avança millor els dissabtes i a les tardes. En canvi, un factor que si que influeix en la qualitat dels avançaments és la densitat de trànsit, com més cotxes, pitjor s'avança.

Avançament sense visibilitat
Algunes observacions:
  • Que es mantingui la distància lateral de seguretat, no vol dir que l'avançament hagi estat correcte, reglamentari o segur. Els ciclistes que han fet l'estudi tenien un dispositiu manual per comptar avançaments erronis que s'afegia al sistema automàtic, però desconec el protocol que seguien.
  • No sé si l'estudi va passar per Catalunya, però les dades de sinistralitat que esgrimeix l'estudi per Espanya no són iguals per a Catalunya. Mentre a Espanya les víctimes ciclistes augmenten un 47% el 2011-2012, a Catalunya es mantenen igual (tot i que l'accidentalitat també puja) i disminueixen un 37,7% el 2012-2013. Les víctimes mortals no són tampoc del tot significatives de l'accidentalitat i són fàcils d'utilitzar com més convinguin, a Catalunya el 2013 van morir 8 ciclistes, una xifra lamentable, però baixa per fer estadístiques.
  • Alguns estudis britànics contrastaven la distància d'avançament amb la indumentària del ciclista sense grans variacions, però hi havia una tendència de respectar menys els ciclistes amb casc. També s'havia fet la prova de cicular amb una armilla que posava "Polite" que s'assembla molt a "Police" i això donava millors resultats!
  • Dit tot això, jo em quedaria amb la dada de que entre un 15 i un 20% dels avançaments es fan malament i que l'eina més efectiva per corregir-ho és l'educació combinada amb les sancions.
Més informació: