16.7.14

Les barraques de la Clota

Volta circular a peu per visitar les nombroses barraques de pedra seca que es conserven a la plana de la Clota i sota el cim de les Agulles als termes municipals de Begues i Gavà. Bosc, conreus, vistes del delta del Llobregat conformen un paisatge del qual estic enamorat. Amb tant sols 6 km podem visitar totes les barraques i gaudir d'aquests paisatges. L'excusa per aquesta passejada va ser visitar les 4 barraques de pedra seca restaurades recentment.

Distància i desnivell: 8 km +200 m

Punt d'inici i accés: a la cadena que impedeix el pas de vehicles a la pista que va a la Clota i la Desfeta des de Begues (GR-92-3) i al costat del cementiri de Begues (vegeu mapa).

Descripció: sortim de la cadena que impedeix el pas de vehicles i caminem per la pista amb un bosc a mà esquerra i una gran plana a mà dreta. Agafarem una pista marcada a mà dreta que entre marges de pedra i camps ens durà fins a dues barraques de pedra seca que ja són visibles des d'abans d'agafar aquest camí. Darrere de la segona barraca, a mà esquerra, agafem un nou camí dins el bosc i deixem la pista per on anàvem. Travessarem un prat, creuarem un torrent i continuarem per un camí cap a mà esquerra. El camí es convertirà en una pista i ens durà fins al coll de la Clota.


Creu al coll de la Clota
Al coll de la Clota hi ha un creu i just darrere neix un camí que sembla que s'enfili cap a les Agulles, però aviat gira cap a l'esquerra i mantenint l'altura voreja els massís. Actualment (juliol 2014), hi ha un tram amb la vegetació una mica crescuda, però a peu es passa bé i podem continuar vorejant el massís mentre comencem a veure la torre de vigilància de la Desfeta, el castell d'Eramprunyà i el Delta del riu Llobregat. Arribem a un coll situat al sud de les Agulles i trobem una nova barraca de pedra seca (la primera foto) que forma part d'un conjunt de 4 barraques que s'han restaurat recentment. Si continueu el camí en veureu més (vegeu foto amb cercles vermells). Aquesta zona és el puig de Mont-ras i era una zona de cultiu de vinya. Les barraques s'usaven per guardar les eines del camp i per passar-hi la nit en època de verema.

La tornada que us proposo és continuant aquest camí que a partir d'aquí descendeix. Abans que el camí torni a pujar cap a coll Sostrell (possible alternativa interessant), trobarem una camí que continua el descens per un barranc fins a una pista i una bassa (abeurador de Tibart). Si agafem aquesta pista cap a l'esquerra, tornarem al coll de la clota, i des d'allà, podem tornar cap al punt d'inici desfent el camí o bé continuant per la pista.

Mapa:


Altres:
  • La volta és parcialment ciclable. Del coll de la Clota fins a les barraques de sota les agulles hi ha vegetació molt crescuda i després de les barraques, la baixada fins a la bassa d'aigua no és ciclable.
  • La tornada també es pot fer per coll Sostrell i el cim de les Agulles. La volta encara és més interessant i una miqueta més llarga.
Vegeu també: