1.8.14

Pels voltants de la Pobla de Benifassà: del mas de la Pastora al mas de Simfores

La Tinença de Benifassà és la comarca històrica situada a l'extrem sud dels Ports, al nord de la comarca del Baix Maestrat. L'any 2006 bona part del territori va ser declarat Parc Natural.

Mas de la Pastora
Mas de Simfores amb algunes cabres salvatges
La volta a peu que us proposo recorre la capçalera de la vall que s'estén cap a l'oest de la Pobla de Benifassà i ens dóna bones panoràmiques de la zona.

Accés: des de la Pobla de Benifassà caldrà baixar fins al safaretjos i des d'allà agafar una pista forestal on cal girar a l'esquerra un parell de vegades (vegeu mapa). Són uns 3 km (+120m) fins a trobar una tanca pel bestiar, deixem una pista a l'esquerra i uns metres més amunt trobem dues pistes tancades amb cadenes que ens impedeixen el pas i que ens deixen a uns 300 metres del mas de la Pastora.

Distància, desnivell i dificultat : 7'5 km, +200 m sense dificultats a excepció dels últims 2 km que cal orientar-se bé per no perdre's.

Vistes dels Ports
Descripció: Agafem la pista de l'esquerra tancada amb una cadena i pugem fins al mas de la Pastora. Deixem el mas a mà dreta (vegeu foto) i continuem cap a l'oest per un camí ample entre ametllers. Quan s'acaben els ametllers continuem rectes cap al bosc per trobar un sender que s'enfila a poc a poc vall amunt. Trobarem una pista a mà dreta, però nosaltres continuarem pujant. Més amunt, començarem a trobar alguns camps i anirem cap a la dreta per vorejar-los. Deixarem un camí marcat a la dreta i continuarem pujant fins al coll damunt dels prats.

En el coll, trobem un abeurador, una bassa i una pista que a mà esquerra ens porta al mas de Simfores i que agafarem cap a la dreta per continuar la ruta. El mas de Simfores queda doncs en un lloc singular, amb bones vistes i al costat d'un barranc que ens separa del camí de tornada.

Una de les construccions del mas de la Pastora
Continuarem per la pista fent tota una volta per trobar el camí de tornada. Veurem algunes basses i a mà dreta al principi ens quedarà una antiga mina. Anirem girant i farem finalment una pujadeta fins a una cruïlla on agafarem la pista de l'esquerra. Anirem cap al sud per un altiplà i baixarem lleugerament per anar girant cap a l'est. Farem alguna pujada i alguna baixada i passarem per la carena de la muntanya per després començar a baixar i veure a l'altre cantó del barranc el mas de Simfores (2a foto i 3a foto les vistes). Deixarem a mà dreta un PR que torna a pujar cap a la carena i que va cap a Bel.

La pista per on baixem cada cop és menys marcada i acabarà quan trobem una font. Caldrà continuar endavant per un camí menys marcat. Ens ficarem per una canal que baixa, descendirem una mica i tornarem a sortir de la canal uns metres més avall per ascendir una mica i tornar a baixar. Segurament, aquest és el tros més perdedor, però hi ha algunes fites de pedra que ens ajudaran i hi ha bona visió per orientar-nos.

El camí va baixant i s'acaba ficant dins d'un bosc fins arribar al costat del llit del riu sec del barranc. Creueu el riu i pugeu tot recte fins a trobar una pista. Si anem cap a la dreta, trobarem de seguida el punt de partida.

Mapa:


Alternatives:
  • Si comencem a la Pobla de Benifassà la ruta queda en uns 14 km i 350 mD+. Llavors, per no repetir tot el camí d'anada, podríeu passar pel mas de Jacint que he senyalat en el mapa.
  • La ruta és força ciclable fins a la font en el sentit que la ressenyo. En la cruïlla marcada en vermell, podeu enllaçar amb la pista que connecta Vallibona i Castell de Cabres.
  • Bastant abans d'arribar a la font hi ha un PR que us porta a Bel i de Bel podeu tornar a la Pobla per una altre PR. És un volta més llarga, però interessant.
Més informació: