15.3.23

Circular per l'Alt Empordà enllaçant Pirinexus i Pirinexus Litoral

Ruta circular travessant la plana de l'Alt Empordà des de l'Albera fins als Aiguamolls de l'Empordà combinant les rutes Pirinexus i Pirinexus Litoral i enllaçant-les per carreteres secundàries i camins de terra. Una ruta que no defrauda a nivell de paisatge, natura i patrimoni cultural.

Itinerari: Figueres - Peralada - Capmany - Cantallops - Sant Climent Sescebes - Vilajuïga - Roses - Aiguamolls de l'Empordà - Castelló d'Empúries - Vilanova de la Muga - Figueres.

Distància i dificultat: 93 km i 600 m de desnivell positiu acumulat que queden en 80 km si no es surt de Figueres. Es travessen diversos rius i rieres per guals inundables i després de pluges això pot ser una dificultat afegida.

Accés: a Figueres i a Vilajuïga hi podeu arribar en tren.

Descripció
:

Sortim de l'estació de Figueres seguint el track i deixarem les indicacions de la Pirinexus Litoral per a la tornada. Anem a buscar la Muga per agafar la ruta Pirinexus (i el camí de la Muga) en direcció a la Jonquera. Travessarem la Muga i després el riu Llobregat d'Empordà. Passarem per Peralada que mereix una visita. Continuarem cap al nord passant per paisatges molt bonics i després de Vilarnadal i abans d'arribar a Capmany farem algunes pujades. Capmany també mereix que ens desviem un metres cap a la zona de l'església.

De Capmany a la Jonquera trobarem diversos estanys (normalment secs) i tindrem la possibilitat de visitar nombrosos dòlmens si aparquem una estona la bici, sinó ens haurem de conformar en veure un menhir al costat del camí.

Deixem la Pirinexus i fem un enllaç fins la Pirinexus Litoral

Deixem la ruta Pirinexus abans de la Jonquera quan arribem a la carretera (GI-601) que va de la Jonquera a Cantallops. Anem per carretera durant 4 km amb una mica de pujada i amb una baixada final abans d'arribar al poble. Just a l'entrada de Cantallops trobarem una pista de terra a ma dreta, l'agafarem i descendirem per pistes de terra entre camps i pastures. Agafarem el camí de l'esquerra almenys en dues cruïlles per acostar-nos cada cop més a la riera de Torrelles. Passarem per una casa gran, el mas de Bell-Lloc i finalment tornarem a una carretera secundària que aviat ens portarà a una carretera més important (la GI-602) que agafarem per arribar a Sant Climent Sescebes. En total farem uns 5 km d'asfalt passant pel costat de diversos estanys i vorejant el límit de la zona militar.

A l'entrar a Sant Climent Sescebes, creuarem un riu i girarem a la dreta per tornar a deixar la carretera. Agafarem nous camins entre vinyes fins a Mollet de Peralada i des d'allà farem uns 7 km per carretera fins a Garriguella. Nosaltres vam intentar anar de Mollet de Peralada fins a Delfià per camins, però un PR que seguíem no era ciclable al travessar un gual d'una riera.

A Garriguella, el trànsit augmenta, però per sort anant per dins el poble i després pel camí del cementiri podem evitar totalment la carretera. Farem unes ziga-zagues per arribar a l'estació de tren de Vilajuïga, però primer haurem de creuar la carretera N-260 que té molt de trànsit i és important creuar-la pel punt adequat per no haver de transitar-hi.

Continuem per la Pirinexus Litoral

A l'estació de Vilajuïga, neix el tram sud de la Pirinexus Litoral, recordeu que el tram nord és a la Catalunya Nord i que ambdós trams s'enllacen per tren. Seguirem la senyalització cap al poble de Pau i després, travessant la carretera, cap a les restes del castell de Vilaüt i després cap a Roses. L'entrada al terme de Roses canviarà totalment el paisatge, aquí molt més degradat per la presència humana, a la zona de Santa Margarida farem una volta per poder creuar la carretera, ho farem per una rotonda que té uns passos de vianants (aneu en compte!), continuarem arran de carretera i deixarem enrere els polígons per allunyar-nos definitivament de la carretera i entrar en una zona d'aiguamolls (Estany de Cal Tec). Entrarem a Empuriabrava i la creuarem per un carril bici estret i llarg. Creuarem la Muga per una passarel·la de fusta i travessarem els Aiguamolls de l'Empordà. Passarem prop de diverses llacunes amb aguaits on podem aturar-nos. A l'arribar al centre d'informació del Cortalet, haurem de baixar de la bici uns metres i des d'allà sortirem en direcció nord cap a Castelló d'Empúries, primer per asfalt i després per terra.

L'entrada a Castelló d'Empúries està prou ben resolta amb uns passos per sota d'una rotonda i unes rampes que ens pujaran fins al pont que creua la Muga. Aquí agafarem el Camí Natural de la Muga i en el següent pont se'ns afegirà la ruta Pirinexus principal, ara Pirinexus i Pirinexus Litoral van juntes durant uns quilòmetres. Continuem riu amunt, però deixarem el riu en una zona residencial per anar a buscar-lo bastant més tard.

A l'entrada de Vilanova de la Muga, farem una volta de 360 graus per baixar cap al riu i creuarem la Muga per un pas inundable. Deixarem a la dreta la continuació de la Pirinexus i continuarem recte per creuar el riu Manol i continuar per la Pirinexus Litoral fins a Figueres.


Plànol i perfil altimètric:


Més informació:

 Alternatives:

  • Si no passeu per Figueres la ruta queda en uns 80 km. Llavors la podeu iniciar on vulgueu. Nosaltres vam sortir de Capmany per una qüestió logística.
  • Segons la previsió meteorològica us pot interessar canviar el punt d'inici o el sentit de la volta per, per exemple, agafar un vent més favorable.