20.5.22

Es presenta la Pirinexus Litoral

Dins del projecte europeu BiciTransCat (de connexió ciclable transfronterera), ahir es va presentar la ruta Pirinexus Litoral que complementa l'Anella Pirinexus actual afegint un nou itinerari més proper al mediterrani.

La nova ruta Pirinexus Litoral uneix Perpinyà i Figueres en bicicleta per vies verdes i amb l'ajuda del transport públic, ja que actualment entre Vilajuïga (Alt Empordà) i Argelers (el Rosselló, la Merenda) no hi ha cap més itinerari pedalable que les carreteres litorals (N-260, D914 i D114). La nova ruta serà un complement a l'actual anella Pirinexus i a la ruta mediterrània Eurovelo 8 que comparteix part del traçat Pirinexus actual i part del nou traçat litoral.

De sud a nord

El primer tram de Pirinexus Litoral que podrem gaudir des del sud són els 45 km Figueres - Castelló d'Empuries - Roses - Vilajuïga. D'aquest tram cal dir que usa camins rurals que ja existien i que la ruta no segueix el camí recte entre Figueres i Vilajuïga, sinó que fa una volta considerable. La idea és enllaçar Figueres que és una ciutat gran i que a més té tren per donar a les vies verdes un doble sentit lúdic i de mobilitat diària. Aquí és on s'ha fet la major part de la inversió catalana.

El tram Vilajuïga - Argelers de moment està previst fer-lo amb transport públic i dins dels objectius del projecte hi ha facilitar l'accés al transport públic en bici, oferir informació i comptabilitzar els ciclistes per tal de saber quines rutes fan. Qui vulgui anar per carretera, també ho pot fer, tot i que són carreteres transitades i molt especialment a l'estiu.

Vies Verdes a la Catalunya Nord (2022)
El tram Argelers - Perpinyà ja fa temps que és transitable en bicicleta. Té molts trams de via verda o carrils bici exclusius, però també hi ha trams compartits de camins rurals o carrers de baixa intensitat de trànsit, voreres-bici, etc. És un tram que he vist evolucionar els últims 5 anys i que té noves millores planificades. Passat Canet de Rosselló, es creua el riu Tet i actualment cal continuar fins a Santa Maria la Mar per agafar el trencall cap a Perpinyà. Es travessen diversos pobles i trams molt diversos fins que finalment, després de Bompàs, ens acostem altre cop al riu Tet per arribar a Perpinyà per una via verda.

Més connexions

Per la Catalunya Nord també s'ha invertit en un parell de connexions més:

  • 8 km entre Argelers i Sureda. Entenc que és un ramal nou i que parcialment té a veure amb la millora de la connexió entre Argelers i el Voló, però no sé si finalment l'Eurovelo 8 es farà anar per aquí.
  • Un ramal de 4 km al Vallespir entre la Pirinexus actual (en aquest tram és carretera) i Sant Llorenç de Cerdans. Des d'aquí, també s'obre la porta a una nova connexió cap al Principat (de moment per carretera) per Costoja i Maçanet de Cabrenys.

Més informació:

Ressenyes del blog amb fotos i tracks GPS d'alguns dels trams de la Pirinexus: