10.9.24

El llac de Constança en bicicleta

El llac de Constança (en alemany Bodensee) és el tercer llac més gran d'Europa i és travessat pel riu Rin que neix als Alps suïssos (al sud) i que després continua cap a l'oest. És un llac allargat on la riba nord-est pertany a Alemanya (amb un petit tros d'Àustria) i la riba sud-oest a Suïssa. La volta el llac és d'uns 270 km, està senyalitzada (vegeu foto amb el logo de la bici amb la roda blava) i és una ruta consolidada tot i que té trams de tot tipus, però sobretot molts trams compartits amb vianants. Hi ha forces variants de com fer-la i a més la presència de diverses línies estables de vaixells et permeten fer diverses connexions.



En aquest article farem un repàs de la infraestructura ciclista del llac i us presentarem una ruta de 30 km que combina l'ús de transbordadors per enllaçar les dues ribes. Al final, trobareu enllaços amb més informació sobre el llac i les seves rutes.

La infraestructura

Repassarem la infraestructura ciclista de les ribes alemanyes de forma gràfica i comentada. Com us deia, bona part de la ruta és per zones compartides amb vianants tot i que la majoria d'usuaris són ciclistes degut a les distàncies, però també hi ha carrils bici exclusius segregats, pistes bici (vorals ciclistes), carrers bici, carrers residencials i espais compartits, tot i així, és força segur i pla per fer amb infants. Part de la seguretat no ve de la infraestructura, sinó de la quantitat de ciclistes que hi podem trobar: turistes amb bici elèctrica, molta gent gran, gent local amb bicicleta, ciclistes esportius, etc. Hi vam poder veure també bicicletes de càrrega, remolcs amb nens, tàndems i bicicletes inclinades, entre d'altres.

Un altre aspecte a comentar és que bona part de la riba del llac està privatitzada: hi ha cases i jardins tancats, restaurants, hotels, bars... També hi ha espais naturals on tampoc no ens podrem acostar a la riba, però també hi ha zones on ens podem acostar a tocar l'aigua i banyar-nos si ho desitgem. Amb tota aquesta ocupació de la riba, l'itinerari ciclista en molt casos circula allunyat de la riba, a vegades una mica alçat i amb més o menys vistes segons la zona.

Dispensador de cambres d'aire a l'exterior d'una botiga de bicicletes

Aparcament de bicicletes a l'exterior d'un museu


La senyalització de carrer bici (només veïns)

RadNetz és la xarxa de grans rutes d'Alemanya.
La D-Route 8 és la ruta del Rin.
Bicicletes en un dels vaixells que creuen el llac. En aquest cas, era un vaixell petit i la part inferior (preparada com a bar) serveix per aparcar les bicicletes de turistes i gent de la zona.

Punt d'autoreparació de bicicletes

Bicicleta de càrrega elèctrica compartida
 

Volta curta pel llac de Constança combinada amb vaixells

Distància i desnivell: 30 km +200 m

Sortim d'Überlingen (d'una botiga de lloguer de bicis) i resseguim la vora del llac fins a Meersburg. Allà agafem un vaixell fins a Constança (concretament Kontanz Staad) i resseguim la costa fins a Wallhausen on agafem un altre vaixell (només de vianants i bicis) de tornada fins a Überlingen.

Track: Wikiloc, volta curta pel llac de Constança combinada amb vaixells 

Observacions:

  • La volta és molt plana. Part del desnivell acumulat ve de localització de la botiga de lloguer i a Constança, hi havia un desviament per obres que ens va sumar cert desnivell. La ruta habitual va més propera a la riba i sense pujada.
  • El preu per persona amb bicicleta del billet de vaixell combinat (anada i tornada) és 10 € aproximadament (podeu comprar el billet dins del vaixell dient el que voleu fer).
  • Recomanem la botiga de lloguer (bones bicis i bon servei). Si no heu de llogar bicicletes, podeu excloure la pujada per dins d'Überlingen.
  • A Meersburg hi ha un segon punt on podeu agafar un vaixell (uns 500 m més al sud) que us portarà més al centre de Constança. Jo us recomanaria aquest altre per passar pel centre de Constança. Potser llavors la tornada l'heu de fer des de Digelsdorf (uns 2 km al sud d'on vam creuar nosaltres).


Més informació: