1.5.06

3. Reparació de la cadena

Per a reparar una cadena trencada o per posar-ne una de nova necessitem un desmuntacadenes. Aquesta eina ens permet treure el passador (A) que uneix les baules (B) de la cadena.
Per arreglar una cadena hem de treure dues baules. Això ho farem col·locant la cadena en el desmuntacadenes i treien un passador, però sense treure'l del tot (si el treiem del tot no el podrem tornar a col·locar). Un cop tret el passador, amb les mans i fent joc amb la cadena, podrem treure la baula trencada i amb un moviment semblant podrem enganxar la cadena restant. Finalment tornarem a utilitzar el desmuntacadenes per a tornar a posar el passador al seu lloc.
Aquesta operació no afectarà significativament la longitud de la cadena i per tant no caldrà afegir una baula nova. En cas que instal·lem una cadena nova, podem comprovar la longitud correcta posant el plat i el pinyó gran, llavors amb la cadena tensa s'hauran d'afegir 2 baules més.

Cadenes amb baula ràpida
 
Moltes cadenes modernes porten una baula que s'obre fàcilment i permet treure la cadena. Normalment, cal una eina especial per obrir-la, però es pot fer amb compte amb les mans o unes alicates, entre d'altres. Per fer-ho pot ajudar treure la cadena dels plats perquè no estigui tensada. Per tornar-la a tancar es pot encaixar i fer força amb la biela per acabar d'entrar-la.

Recordeu de netejar i lubrificar sovint la cadena i de canviar-la cada 1.500 o 2.000 km (vegeu l'apartat de neteja i manteniment).