9.10.11

La vall de Pineta i el Canal del Cinca (Bielsa)

Una ruta imprescindible per l'espectacularitat d'aquesta vall que a més a més es pot allargar recorrent l'exposat camí del Canal del Cinca.

Dificultat: 22km +200m amb un tram exposat (4-5 hores).

Descripció: descendim la vall de Pineta sortint del refugi Ronatiza (situat casi a la capçalera de la vall) i seguint les marques del PR. Des del refugi de Pineta sortim cap a la carretera per trobar als pocs metres els senyals del PR que seguirem. El camí transcorre pel marge esquerre combinant senderoles, el llit del riu sec (amb còdols) i prats que fan de més bon rodar. Després creuem el riu per una passarel·la i continuem el descens per una pista que no ofereix dificultats.

Als 8 km trobem un pont que ens permet fer ruta circular tornant per la carretera o dividir la ruta en dues rutes d'anada i tornada.

Si continuem el descens veurem l'embassament i en arribar a la presa veurem com hi ha una captació d'aigua que alimenta el Canal del Cinca que en aquest punt desapareix dins de la muntanya. Continuarem i deixarem la pista principal per seguir les marques del PR cap a Bielsa, però no baixarem cap a Bielsa sinó que retrobarem el canal i seguirem el PR. Trobarem un parell de baixadors més a Bielsa, però nosaltres mantindrem altura i seguirem per una senderola estreta i a estones exposada.
A estones trobarem restes de trams de canal que ja no s'utilitzen i trams especialment exposats on haurem de ser curosos.
Més informació a TurismoSobrarbe.com i la ressenya de la ruta aquí.