7.3.12

Surt a compte tenir el cotxe parat?

Sí, rotundament sí, surt a compte deixar el cotxe aturat i agafar la bici o el transport públic.

Quan tens cotxe, tens un costos fixes que has de pagar tant si deixes el cotxe aparcat com si l'agafes (impostos, assegurança, ITV, aparcament...). Molts cops aquest costos fixes són l'excusa per dir que anar en cotxe surt més barat perquè quan més distància fas aquests costos per km es redueixen, però els costos variables també són molt elevats. També hi ha la tendència a oblidar-se molts d'aquests costos a l'hora de fer càlculs!

Si la nostra opció és tenir cotxe de propietat, llavors sempre pagarem costos fixes, però agafar el cotxe és més car perquè per cada km hauríem d'imputar com a mínim:
  • el combustible: uns 6-7 cèntims
  • el manteniment: almenys 2 cèntims
  • el cost del cotxe: almeys 5 o 6 cèntims, però pot doblar-se.

Això ens surt entre 13 i 15 cèntims al km. Fent càlculs, en la majoria dels casos, a partir de 5 km ens surt més barat el transport públic. Si el cotxe no és dels barats, és un tot terreny o no esgotem la seva vida útil fins al màxim, llavors els cost del cotxe per km s'eleva moltíssim.

Què no he comptat? El risc i el cost de patir un accident, el cost de que el nostre cotxe fos declarat sinistre total abans d'acabar la seva vida útil, el cost addicional de vendre el cotxe abans del final de la seva vida útil, els costos ambientals i de salut, la disminució de la nostra qualitat i esperança de vida, etc.

Evidentment, l'alternativa de la bici sempre és més econòmica! I amb el que ens estalviem podem comprar i mantenir una bona bici.