15.3.10

Ruta pel sector occidental del delta de Llobregat: Castelldefels - Gavà - Viladecans - el Prat - Barcelona

Campus del Baix Llobregat
Travessa en bicicleta del Delta del Llobregat de Castelldefels fins a Barcelona (plaça Espanya). Amb aquesta ruta descobrim el cantó més occidental del delta del Llobregat: les seves platges, els seus aiguamolls, l'agricultura, les noves infraestructures, els passeigs marítims, els nous carrils bici, etc.

Última revisió: juliol de 2017

Distància: 31 km
Inici: estació de RENFE de Castelldefels
Final: plaça Espanya de Barcelona, però tant a la ressenya com en el mapa indico com acabar en altres llocs: Sant Boi, Cornellà, l'Hospitalet, etc.

Descripció:
Passeig marítim de Gavà
Sortim de l'estació de Renfe de Castelldefels i agafem el pas subterrani per creuar les vies en direcció mar. Al sortir creuem un pas de vianants i travessem una zona d'aparcament per agafar la rampa d'una passarel·la que ens permetrà creuar l'autopista C-32. Travessarem el Campus del Baix Llobregat de la UPC anant recte i una mica a la dreta per creuar l'estany de l'Olla del Rei i girem a l'esquerra per vorejar-lo (vegeu foto). Ja en aquest tram ens adonem que estem en zona deltaica antigament ocupada per aiguamolls ja que la presència d'aigua és constant.

Acabem de travessar el campus per anar a buscar el carril bici de l'avinguda del canal olímpic i continuarem paral·lels al canal fins a travessar l'autovia C-31 per un pont. Continuarem per carril bici fins al passeig marítim.

Un cop al passeig, l'agafarem en direcció Barcelona, mentre gaudim de bones vistes del mar, la platja i de les dunes que tot i que ara són testimonials ocupaven una longitud important del primer tram coster del delta.

Aviat arribarem al tram de Gavà on el carril bici està marcat. Creuarem la passarel·la damunt de la riera de Canyars i després haurem d'estar atents per veure un monument al mig d'una rotonda que ens indicarà que hem de deixar la costa per agafar l'avinguda del mar en direcció al centre de Gavà.

Estany de la Murtra
Creuarem altre cop l'autovia i continuarem en direcció Gavà Centre pel carril bici i deixarem a mà dreta (a l'altre cantó de la carretera) un parell de pistes de terra. A uns 650 metres del pont de l'autovia trobarem una pista senyalitzada amb el nom de camí de la Mallola de baix i creuarem per agafar-lo. Continuarem fins a trobar-nos una pista asfaltada que agafarem cap a l'esquerra, però abans pareu-vos un moment a mirar l'estany de la Murtra.

Continuarem per la pista asfaltada fins a trobar un pontet a mà dreta que ens permetrà creuar la cua de la Murtra. Llavors continuarem per agafar una pista a la dreta que ens acostarà fins a l'autovia. Un cop a l'autovia continuarem pel lateral, que tot i que no ho sembli és de doble sentit de circulació, fins arribar a una rotonda on podrem escollir si agafem el camí del mar cap a Viladecans o creuem l'autovia per anar a les platges i a l'espai natural del Remolar.

↷ Cap al Remolar o a la platja de Viladecans (+6 km)

Des d'aquesta rotonda creuarem l'autovia per a trobar una segona rotonda on girarem a l'esquerra (si anem recte aniríem a la platja de Viladecans). Continuarem pel que era l'antiga autovia fins a trobar a mà dreta un accés senyalitzat a l'espai protegit del Remolar-Filipines. En caps de setmana trobarem un aparcament exterior per a cotxes, però les bicicletes sempre poden accedir a l'interior. En uns 1.200 metres s'arriba a l'interior de l'espai on probablement haurem de deixar les bicicletes per acostar-nos als aguaits. També amb uns 500 metres ens podem acostar a la platja. La tornada es fa pel mateix camí. Acostar-nos al Remolar afegeix uns 3 km d'anada i un 3 més de tornada al nostre còmput de quilòmetres.

Camí del Mar amb l'ermita de Sant Ramon al fons
Cap a Viladecans pel camí del mar

Des de la rotonda veiem un passeig pavimentat en vermell, és el camí del mar de Viladecans que ens porta cap al centre de la població i cap a l'estació de tren, però us proposo fer només un tros d'aquest camí i agafar un camí alternatiu per dins el llit canalitzat de la riera de Sant Climent que transcorre paral·lela a la nostra dreta (Atenció els dies de pluja o els dies després). Així doncs, a l'inici de la segona corba a l'esquerra hem de girar a la dreta i agafar una pista de terra per acostar-nos als murs de contenció de la riera, descendir paral·lels al mur un tros fins que una rampa ens permet entrar-hi. Travessarem el curs d'aigua i ascendirem la riera pel marge esquerre. Abans de travessar l'autopista C-32 hi ha una rampa a la dreta que ens portarà fins a un camí paral·lel a la via del tren que seguirem. Per anar a Viladecans continuaríem recte i sortiríem de la riera un tros més amunt.

Continuem paral·lels a la via del tren i en direcció a Barcelona, però un accés des de Viladecans ens farà allunyar-nos de la via per tornar-nos apropar un tros més enllà. Creuarem una riera canalitzada, la riera roja, i al passar per sota d'un pont que creua les vies el farem servir per creuar i per continuar paral·lels a les vies per l'altre costat.

Bassa gran de Can Dimoni amb Viladecans al fons
Basses de can Dimoni (+2 km)

Abans de creuar les vies del tren per aquest pont, podem agafar aquest camí en direcció al mar fins a les basses de can Dimoni i visitar aquesta llacuna natural. Haurem de sumar 1 km d'anada i un altre de tornada.

Continuem cap al Prat

Continuarem paral·lels a les vies i veurem la incorporació del ramal que ve de l'aeroport i posteriorment ens separarem un mica del ferrocarril fins a trobar-nos la carretera d'accés a l'aeroport que ens barrarà el pas i ens farà girar a la dreta. Un nou pont ens permetrà creuar les vies del tren i un túnel a mà esquerra ens permetrà travessar el vial d'accés a l'aeroport. Uns metres més enllà, un nou túnel ens permetrà creuar l'autovia C-31 i girarem a l'esquerra per anar cap al centre del Prat i travessar-lo. Anirem per la ronda de Ponent, el carrer del Doctor Soler i Torrents, la plaça de la Vila, la plaça Espanya i finalment l'avinguda Anselm Clavé que al final ens permetrà accedir a la llera del riu Llobregat. Durant aquest recorregut veureu algunes des les marques viàries dels bici-carrers del Prat.
Remuntant el riu Llobregat

Cap a Cornellà i Sant Boi

Remuntarem el riu passant per sota l'autovia C-31 i l'autopista C-32. En trobar una passarel·la, girarem a la dreta per anar a Cornellà, anant recte trobaríem l'estació de FGC de Cornellà-Riera. Per anar a Sant Boi, continuarem remuntant al riu fins a passar per sota la carretera C-245, llavors continuarem arran de riu fins a trobar una rampa a l'esquerra que a través d'un pont ens donarà accés al centre de Sant Boi i l'estació de FGC que ens quedarà a la dreta.

Cap a l'Hospitalet i Barcelona

Remuntarem el riu i passarem per sota el pont de la C-31. Creuarem el riu Llobregat per un pas estret (hi ha prevista una ampliació d'aquest pas per finals de 2017). Continuarem per darrera una benzinera i després el camí està pavimentat i passa per sota de dos ponts abans d'arribar a l'Hospital de Bellvitge. Entrarem per un accés de vianants al recinte hospitalari i de seguida trobarem una pista-bici pintada en vermell que agafarem cap a la nostra dreta. Al sortir del recinte hospitalari creuarem una rotonda i passarem entre el Mediamarkt i l'hotels Hesperia. Passarem per l'ermita romànica de Bellvitge i passarem per dins un parc fins a la Rambla Marina que ascendirem per carril bici un tros fins a girar a la dreta tot seguin les indicacions de la Ronda Verda. Passat un Centre Cultural, usarem una passarel·la amb rampes per creuar les vies del tren i enllaçar amb la Gran Via. La continuació ja no té pèrdua. En arribar a la Ciutat Judicial, entrem al terme de Barcelona, només ens quedarà creuar la plaça Cerdà per fer l'últim tram de Gran Via fins a la plaça Espanya.

Alternatives

Amb aquesta ruta he volgut recórrer alguns dels espais naturals i agrícoles del sector occidental del delta del Llobregat, però la podeu complementar amb:
  • Us quedarà per visitar tot els espais natural del riu situats al terme del Prat que podeu trobar en aquesta ressenya de la part final del camí verd del Llobregat. Si heu anat riu amunt, potser podeu fer una volta pel parc agrari seguint part d'aquesta ruta o continuar riu amunt.
  • També podeu començar la ruta a Castelldefels-Platja i fareu més passeig marítim, però us perdreu un espai natural i veure de prop l'entramat de corredores (canals d'aigua) que hi ha en aquesta zona.
  • Riu amunt podeu combinar aquesta ruta amb la Colònia Güell o amb l'Anell Verd de Sant Boi.
Més informació:

3 comentaris:

Juanete ha dit...

Bona ruta que es pot fer amb una mica menys d'asfalt.

Juanete,...

Anònim ha dit...

S'HAURIA DE TROBAR UN PAS PER CREUAR LES VIAS DE L'AVE A LA ZONA DE S. BOI. . .

EDCARRIZANANI ELECTRONIC PRODUCTION ha dit...

me conozco toda la zona muy bien.
cualquier duda me podeis preguntar.

Vegeu també