16.1.07

Noves oportunitats de negoci de la mobilitat sostenible

Llegint una notícia d'El punt 16/1/2007 que parla de la creació d'un empresa de missatgeria en bicicleta per Girona (GiroVelo) he recordat que us volia parlar de les noves oportunitats de negoci que obre la bicicletal. Una d'elles se'ns dubte és la missatgeria, a Barcelona ja fa temps que existeix per exemple la cooperativa Trèvol. En faré una petita llista:
  • Missatgeria en bicicleta.
  • Lloguer de bicicletes tant puntual com de flotes, també transport de bicicletes.
  • Sistemes de bicicletes compartides: Barcelona o Lyon han fet concessions a empreses per a que gestionin aquest sistema.
  • Tallers de mecànica ràpida per a bicicleta.
  • Trixis, bici-taxis: turisme i publicitat.
  • Gestió de flotes de bicicletes per a empreses i administracions públiques: renting de bicicletes?
Un altre negoci emergent és el ciclisme d'oci com a activitat turística. Els ciclisme és una bona eina de desestacionalització i diversificació turística: és un bon complement per les zones de muntanya a l'estiu i per les zones de costa a l'hivern. El cicloturisme sovint necessita allotjaments preparats i que acceptin reserves d'una sola nit, per tant els cicloturistes cerquen èpoques de més baixa ocupació i quan el clima és més propici (primavera i tardor). Ja he parlat d'això algunes vegades, les vies verdes són un negoci important i molts ajuntaments propers treballen per fer-ne bifurcacions. També els Centres BTT o les rutes temàtiques i naturals són eines per atraure aquest turisme. Pensem que el cicloturista porta poca cosa al damunt i sovint necessita allotjaments, bars, restaurants, botigues etc.