13.11.13

Aproximació a la serra de Can Perers al massís del Garraf

Excursió a peu fins a la cota 308 de la serra de Can Perers a la Sentiu (terme de Gavà). Aquest turó de forma característica és la cota més baixa de la serra de can Perers, però té molt bones vistes d'aquesta part del Garraf que sempre recomano.

Distància i dificultat:  2km +200m (anada) i petita grimpada (II) si pugem a la roca.

Accés: des de Gavà o Castelldefels per la carretera de la Sentiu fins la urbanització del mateix nom. L'entrada principal es troba en una corba i cal seguir el carrer principal fins que es converteix en pista de terra.

Descripció:

Bassa i font prop de la Sentiu
Seguim la pista que s'endinsa en aquesta vall del Garraf passant la cadena que impedeix el pas dels cotxes. Si alcem la vista, a la nostra esquerra (oest/sud-oest), veurem la serra de Can Perers i el turó rocós característic que volem ascendir (vegeu la foto).  Seguint la pista, aviat trobem una bassa amb un roure de grans dimensions. La pista travessa el llit del riu i recula pel costat contrari de la vall. Passem per la masia de can Dardena fent una primera pujada i tornem a dirigir-nos cap al fons de la vall. A uns 200 metres trobem una pista a mà esquerra just a l'entrada de Can Vinyes (vegeu foto) i a uns 50 metres trobem un nou trencall a mà dreta on agafem una pista que puja força. Aquesta nova pista és coneguda popularment amb el nom del "purgatori" perquè fa suar de valent al ciclistes!
Cruïlla de can Vinyes

Farem uns 250 metres de pujada per la pista fins que en un corba veurem un sot, algun senyal i, si ens allunyem de la corba, veurem un sender que ascendeix entre la vegetació en direcció al nostre destí. Anirem paral·lels a un torrent que acabarem creuant i el sender s'allunyarà planejant i cercant la carena.


Ja dalt de la carena, anirem ascendint per un sender força marcat sense dificultats fins a la base de la formació rocosa que és el destí d'aquesta ressenya. A la base d'aquesta formació rocosa ja tenim bones vistes, però si voleu podeu pujar a dalt de la roca fent una petita grimpada sense dificultat, però relativament exposada.

La serra de Can Perers baixa des del massís de les Agulles i separa la vall de la Sentiu de la vall de Sant Joan (abocador del Garraf). Per tant, des d'aquest punt tindrem bones vistes del delta del Llobregat i dels turons més litorals de Castelldefels (d'en Vinader, d'en Gall i d'en Fanxó). També veurem els castell d'Eramprunyà, la Desfeta i part de les Agulles a la vegada que veurem bona part de la vall de la Sentiu. En canvi, la pròpia serra ens ocultarà l'abocador de la vall de Sant Joan o el cim de la Morella.

Alternatives:
  • Si continuem ascendint la Serra de Can Perers, al sud del següent turó (vèrtex geodèsic) trobarem l'avenc dels Guerrillers (cal coneixements i material espeleològic).
  • Si continuem ascendint per la serra podem provar de fer diversos itineraris circulars. Podem arribar fins al puig de Passoles per un itinerari curt o fins a coll Sostrell per fer-ne un de més llarg fins les Agulles (vegeu les rutes relacionades).
  • Des de l'avenc podem baixar fins a la carretera de l'abocador i fer una ruta circular
Mapa:


Mostra Aproximació a la Serra de Can Perers en un mapa més gran


Vegeu també:
Més informació: