2.2.16

Agressions verbals i actituds violentes quan anem en bici

Passa, potser cada cop menys, però els ciclistes continuem rebent insults, tocs de clàxon prolongats, maniobres que posen en perill la nostra integritat i algun cop amenaces, assetjaments i agressions. Dissabte em va passar per última vegada, 3 ciclistes circulàvem junts per un carrer d'un sol carril força llarg, amb cruïlles, amb baixada i etiquetat de zona 30. Un conductor de cotxe va fer sonar el clàxon diverses vegades darrere nostre, es va acostar excessivament i ens va cridar que ens apartéssim. El carrer no tenia prou amplada per permetre un avançament segur. Vam arriscar el físic parant en un pas de vianants per deixar passar els vianants que esperaven i després per tenir més tranquil·litat vam avançar un quants cotxes en el següent semàfor. Final de la història. De fet, nosaltres anàvem més ràpid que el cotxe, però el cotxe no sé si se'n va adonar, tenia massa pressa per arribar al següent semàfor vermell.

El meu consell és no enfrontar-se amb ningú, perquè les discussions no acostumen a ser gens constructives i no ens aporten res ni a nosaltres ni a l'altre part, i en alguns casos acaben en comportaments violents.

Què hem de fer doncs?
  • Als tocs de clàxon, ni cas.
  • Si hem de dir alguna cosa a algú digueu-ho educadament i si pot ser amb un somriure o educadament.
  • Si algú ha fet una maniobra que ens ha posat en perill, li podeu dir, però tingueu en compte que ho ha fet expressament i llavors no li importa gaire la nostra integritat física...
  • Utilitzeu la càmera del mòbil i no dubteu en trucar el 112.
  • La frase "truco a la policia i ells ho aclariran" amb el mòbil a la mà acostuma a aclarir les coses al moment.
  • Disculpeu-vos quan no ho heu fet prou bé.

Aquestes situacions són relativament habituals i moltes han estat enregistrades. Aquí en teniu alguns exemples d'arreu del món, la primera ha passat a les carreteres d'Austràlia aquest cap de setmana: