2.9.23

Excursions per Sardenya

L'illa de Sardenya a l'estiu, com altres illes mediterrànies, augmenta molt la seva població i la majoria de platges estan massificades. Caminant una mica més podem trobar zones més tranquil·les, però rarament solitàries perquè també hi ha molts accessos en barca. En canvi, l'interior de l'illa acostuma a ser tot el contrari, trobem paratges molt bonics i solitaris. Aquí teniu una selecció de 7 paratges on hi podeu anar caminant o passejant.

 
Canal Grande di Nebida (mínim 4,5 km +150 m)
 
Al sud-oest de l'illa, prop de cala Domestica, si agafeu la carretera SP83, aproximadament 1,4 km abans d'arribar al desviament de la cala, hi ha una pista forestal on podem entrar amb cotxe i aparcar-hi. Si sou més atrevits podeu continuar per la pista 1,7 km fins a trobar el camí que baixa a la cala de Canal Grande di Nebida.

A la cala, trobareu una cova que és un túnel natural per on entra l'aigua del mar (vegeu foto). És un tram de costa molt rocosa i salvatge. La cala no fa platgeta i és poc protegida en cas de mala mar, per tant no és dels llocs més agraïts per banyar-s'hi.


Santa Maria Navarrese - Pedralonga (10,5 km, +250 m)

Una proposta per recórrer a peu uns 5 km de la costa de Baunei al nord de Sant Maria Navarrese. Sortim al nord d'aquesta població d'un hotel que queda damunt del port. D'aquí agafem un sender que transita elevat damunt del mar amb vegetació mediterrània. Trobarem algun petit sender que baixa fins al mar. La costa és pedregosa, potser prop de Pedra Longa trobarem els llocs on és més fàcil banyar-se. Pedra Longa és una agulla característica on també hi ha accés en cotxe. Us proposo continuar un tros més cap al nord per apreciar el paisatge i també trobareu diverses opcions de fer un bany. Si el camí us sembla massa llarg el podeu fer a trams accedint per la carretera de Pedra Longa.

 
Perda Cràpias o Punta la Marmora (14 km +600 m)
 
Vistes des del cim
El Perda Cràpias de 1833 m és el punt més alt de l'illa de Sardenya i és més conegut pel topònim italià de Punta la Marmora. És un cim fàcil i amb unes vistes extraordinàries de tots el Parc del Gennargentu i també de tota l'illa. El recorregut és força pelat i per tant, a l'estiu, millor que aneu ben protegits del sol, però a la vegada porteu roba d'abric per protegir-vos sobretot del vent.

Sortirem del refugi abandonat de s'Arena (1510 m) i ascendirem fins al coll de d'Arcu Atilai (1660 m) i continuarem amb una pujada i una baixada pel sud del Bruncu Spina (trobareu un font) fins arribar al coll d'Arcu Gennargentu (1659 m) on ja encararem cap al sud la pujada final per la carena i encadenant algun cims, a destacar la punta della Crocce (1829 m) i finalment el Perdas Crapias (1833 m).

 
Cala Goloritzè (7,5 km, +520m)

Una de les cales més boniques de l'illa, però és petita i massificada. S'hi accedeix amb embarcacions (i nedant des d'elles) o a peu per un sender de pagament. Per fer aquesta segona opció cal aparcar a Su Porteddu. La baixada a la cala és per dins de barrancs amb certa ombra, amb trossos de bosc i per sota d'agulles escarpades en algun moments. Tot i ser un sender molt turístic i estar força arranjat, cal anar ben calçats amb calçat de muntanya i portar aigua. El desnivell és important.
Tot i la massificació de la platja, es pot anar cap a una zona amb més pedres per estar més tranquils i el paratge és excepcional. Si sou dels que us passeu més temps dins l'aigua que a fora, la gaudireu, i si sou bon nedadors podeu nedar fins a la gran arcada natural de sota la Punta Goloritzè i tornar per fora (fareu uns 350 - 500 m). A més, nedareu tranquils perquè les barques tenen una barrera de boies que tenen prohibit sobrepassar.


Spiaggia di Punta Cruccitta (5,5 km, +113 m)

A l'arxipèlag de la Madalena, a l'Isola di Caprera, podeu visitar les cales de Caprese, Napoletana i l'spiaggia di Punta Cruccitta amb aquesta curta volta circular.

Com sempre, tot i que "anem a la platja" val la pena anar ben calçat i portar aigua i menjar.


San Giovanni di Sinis - Faro di Capo San Marco (5 km, +115 m)

Un passeig amb molt de patrimoni històric començant a l'aparcament de la platja de Sant Giovanni di Sinis. Anem cap al sud i a la costa est d'aquesta península trobarem l'antiga ciutat de Tharros (d'origen fenici) i de seguida l'entrada per visitar el recinte. A l'altre costat, trobarem una torre medieval a la que ens podem acostar per tenir bones vistes. Continuarem cap al sud per resseguir la costa oest. Trobarem una necròpoli nuràgica i en enfilarem per senders entre penya-segats per arribar al far situat al sud de la península. Tornarem cap al nord passant per un jaciment nuràgic i desfent aproximadament el camí de l'anada. Hi ha diverses cales i platges on podem aturar-nos si ho desitgem.


Cala Tinnari (4 km, +186 m)


Un passeig per descendir fins a la Cala Tinnari a la costa nord de Sardenya. Tot i el desnivell, una pista de terra ens permet baixar fins pràcticament a baix de tot sense gaire dificultats. Un últims metres de sender ens acaben portant fins a la cala.


Més informació
:
  • Useu els mapes d'OpenStreetMap que a Sardenya tenen en general molt bona informació.
  • A la dreta, teniu un petit mapa d'ubicació de les excursions.
  • Vaig escriure un article sobre la bici urbana a Sardenya.
  • Què més podeu visitar? Nosaltres vam visitar:
    • Diversos jaciments arqueològics nuràgics.
    • Diversos museus.
    • Les ciutats de l'Alguer, Càller i Sàsser.
    • Alguns pobles.
    • Diverses platges a part de les ressenyades i diversos trams de costa.
    • Una de les diverses coves visitables.