31.12.08

Bon Any 2009!

Bici-Vici us desitja un molt bon any 2009!

Amb moltes més pedalades i una mica menys de cotxes!

27.12.08

Vandalisme al servei del Bicing

He trobat aquest apunt amb diverses fotos sobre vandalisme al Bicing:
Des de fa un temps, si més no al districte de Sant Martí, estic observant horroritzat l'alt grau de vandalisme que estan patint les estacions del Bicing. Presumeixo que habitualment amb la intenció de robar els vehicles.
Això òbviament repercuteix molt negativament en el servei i sovint cal recórrer més estacions per tal de trobar llocs on poder aparcar, perquè els espais aparentment lliures es troben en un estat inusable.

23.12.08

Bicicleta del Bicing blava a Barcelona

Passant per una dels carrers de l'eixample he vist aquesta bicicleta blava. Des de l'altra cantó del carrer de seguida he vist el llum davanter característic del Bicing. M'hi he acostat i he fet la foto per donar-ne fe! Una bici del Bicing blava lligada en un aparcament de bicicletes de Barcelona!

22.12.08

Llums magnètics per a bicicleta

Reelight és un llum magnètic per a bicicletes. El principal avantage és que no depens de piles, però d'altra banda, el seu principal desavantatge és que quan et pares deixa de funcionar.

Així doncs, és un sistema apte per ciutat, però a mi personalment, quan estic parat prefereixo tenir els llums encesos i no només dependre dels catadiòptrics.

19.12.08

Autobús per a bicicletes

Xafardejant l'arxiu de LIFE he trobat aquesta foto de 1971 feta a San Francisco. És un autobús adaptat per portar els ciclistes i les seves bicicletes de punta a punta de la badia a través del pont.

He trobat una ressenya del que sembla ser un document sobre aquest servei:
BICYCLE-RIDING ENTHUSIASTS TURNED OUT IN FORCE TO INAUGURATE AC TRANSIT'S FIRST BUS-A-BIKE SERVICE, THE "PEDAL HOPPER," WHICH BRIDGES THE BAY BETWEEN BERKELEY AND SAN FRANCISCO FOR WHEELMEN. BIKES WERE RACKED IN THE CENTER OF THE BUS, WHILE RIDERS SAT ON LONG SEATS AT THE REAR OF THE COACH. TWO BUSES WERE CONVERTED TO CARRY 24 BIKES AND 24 RIDERS. ENTRANCE AND EXIT IS THROUGH THE FRONT DOOR ONLY. PASSENGERS ARE EXPECTED TO LOAD THEIR OWN BIKES ON BOARD AS THE DRIVER SUPPERVISES THE SAFE ANCHORING OF THE WHEELS. FOR THE FIRST TIME IN THE BAY AREA AND POSSIBLE ANYWHERE ELSE IN THE NATION, PUBLIC TRANSIT WAS NOT ONLY RECOGNIZING BUT ALSO MAKING PROVISIONS FOR THE BURGEONING INTEREST IN BICYCLING FOR RECREATION AND TRAVEL.
Actualment sembla que encara hi ha un servei que en hores punta et porta de punta punta de badia per 1 dòlar.

17.12.08

Els llums com més amunt millor

Aquesta és la reflexió que feia l'altra dia de bon matí quan encara era fosc. Vaig arribar a una cruïlla i em vaig aturar darrere d'un taxi que esperava per sortir. El taxi treia massa el morro i va fer marxa enrere i com que la meva llum quedava massa avall i no la deuria veure va estar a punt de xocar amb mi. Per sort, només es va desplaçar mig metre i no va arribar a tocar-me, però jo em vaig sentir completament venut, no podia esquivar-lo, ni fer marxa enrere prou despresa i el timbre o cridar no crec que hagués servit de gaire ja que amb el fred del matí portava les finestres ben tancades i segurament sintonitzava Ràdio Tele-Taxi! En resum, que us recomano portar les llums com més amunt millor. La davantera al manillar i la de darrere a la tija del seient. Així els cotxes de davant us veuran pels retrovisors i els de més endarrere us veuran abans. Amb les bici plegables costa més poder instal·lar els llums gaire alts, especialment a darrere, a davant haurem de tenir en compte el plegat de la bici.

Com portar la bici al cotxe

Fa temps a l'apartat Transportar la bici d'aquest bloc explicava, entre d'altres, com portar la bici al cotxe. Avui he trobat aquest article que amb fotos que explica molt bé tots els sistemes amb pros i contres per portar la bici al cotxe: Cómo llevar la bici en el coche.

Noves senyalitzacions als carrils bici de Barcelona

Llegia fa uns dies a l'Avui (11/12/2008) que l'Ajuntament experimenta amb carrils bici pintats de vermell i línies discontínues a les cruïlles de l'eixample com a solució als accidents entre cotxes i bicicletes en els girs a la dreta.

D'altra banda llegeixo a Barcelona Times Bloc que també s'han començat a posar pilons de plàstic vermell per marcar el començament i el final d'alguns carrils bici a la calçada.

16.12.08

Bicignals, intermitents per a bicicleta

Bicignals són uns intermitents per a bicicleta que es sincronitzen sense fils. Porta catadiòptrics, llums de posició i els quatre intermitents. També es desmunten i es desen junts en una funda.

15.12.08

Regals ciclistes

Per tercer any consecutiu reciclo aquest apunt de regals ciclistes i us recomano (sobretot si no esteu segurs de quin accessori regalar) el cap de setmana en bicicleta:
Ja que és època de regals i molts us estareu preguntant què podeu regalar us proposo unes quantes idees de coses relacionades amb la bicicleta:
  • Llums amb leds (blanc a davant i vermell a darrera), de fet són obligatoris per circular de nit.
  • Un timbre que també és obligatori per circular!
  • Unes 'banyes' per posar al manillar.
  • Un kit de reparació de punxades.
  • Una tanca per lligar la bicicleta, millor en forma de U rígida.
  • Un casc.
  • El 'kit cicloturista' (vegeu apartat accessoris): un portaequipatges, unes alforges i una pota de cabra.
  • Un compta-quilòmetres.
  • Ep! Què tal una bicicleta?
Regals no tant materials:
  • Un cap de setmana en bicicleta! Reserva l'allotjament i si et cal lloga bicicletes.
  • Una posta a punt de la bicicleta."

11.12.08

La Gran Via de l'Hospitalet suspèn a nivell ciclista

Ja he parlat diverses vegades de la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat. Ara aquest itinerari pren rellevància per dos esdeveniments propers: d'una banda la reforma del carril bici de la Gran Via Barcelonina (2009) i d'altra el soterrament d'un nou tram de Gran Via a l'Hospitalet (no tant proper, el 2010-2015?).

Fent uns càlculs ràpids amb el Google Earth anar de la Plaça Espanya a el Prat per la Gran Via seran uns 8 km, fins a Cornellà uns 9 i fins a Sant Boi uns 10. Són distàncies llargues, però encara assumibles per a ciclistes urbans avesats.

La Saboga acaba de presentar un informe que ens posa al dia d'aquesta avinguda a nivell ciclista:
Malauradament els carrils bici semblen fets per cobrir l'expedient (falta de continuïtat, senyalització...), sembla mentida que una obra feta al segle XXI encara es faci així:
...un 42% de l'avinguda no té carril bici i la major part del carrils bici existents presenten importants deficiències.

10.12.08

1000 articles

Aquest és l'article número 1.000 de Bici-Vici!
Fa uns dies comptava quant de temps portava escrivint en aquest bloc i vaig haver d'anar fins al primer post, això va ser el 4 de novembre de 2004. Així doncs, ja fa una mica més de 4 anys que escric aquest bloc, però com que el 4 no és un número que es cel·lebri he esperat unes setmanes per arribar a aquests 1.000 posts o articles.

Comptant veig que surten a casi 5 articles a la setmana! Ara crec que m'ho prenc amb més calma i he baixat el ritme. Amb 4 anys la vida dóna moltes voltes i ara no surto tant en bici i per tant faig menys ressenyes de rutes, en canvi ara agafo molt més la bici per la ciutat!

Gràcies a tots els que m'aguanteu!

Algunes curiositats de les estadístiques (dels últims 2 anys i mig):
  • Sabíeu que la paraula clau amb la qual la majoria de gent ha arribat a aquest bloc cercant amb el Google és lidl? I tot per culpa d'un post que vaig fer sobre unes ofertes que feia el Lidl amb articles ciclistes. Actualment la paraula més cercada és bici-vici i lidl ha passat a la tercera posició.
  • Les pàgines més visitades són els reculls de rutes cicloturistes i en BTT.
  • Tot i que aquest bloc està en català, un 63% de les visites es fa amb navegadors configurats en castellà i només un 29% té el navegador en català o amb la llegua de navegació en català.
  • Un 37,5% dels visitants utilitza el Mozilla Firefox.
  • Entre 50 i 150 persones visiten cada dia Bici-Vici.

Bicicletes a l'arxiu fotogràfic de LIFE

Jo també he xafardejat l'arxiu fotogràfic de LIFE que Google ha posat a disposició dels internautes. Cercant bicycle he trobat 12 pàgines de fotografies (unes 200 fotografies), una de les més antigues és aquesta del 1895 feta al Regne Unit. Hi podem trobar fotos de les primeres bicicletes al Regne Unit, ciclistes a Europa durant la post-guerra, actors i actrius americans passejant en bicicleta, alguna del Tour de França, entre moltes d'altres.


9.12.08

2.000 ciclistes diaris al carrer Urgell

Llegeixo en un article a El Punt 9/12/2008 sobre el carril bici del carrer Urgell que són 2.000 els ciclistes que hi passen cada dia. Se'ns dubte, era un itinerari molt necessari, ara, a més a més, ho tenim quantificat...

Això m'ha fet pensar en el futur carril bici de la Gran Via que us comentava l'altre dia i que previsiblement serà un dels més utilitzats de la ciutat. Penseu que és l'únic itinerari capaç de connectar el riu Llobregat i el riu Besòs en línia recta.

En estem acostant a Amsterdam o Copenhagen? Us heu fixat que el ciclistes cada cop aguantem millor el fred i la pluja? No sóc l'únic que s'hi ha fixat, ara els ciclistes som més resilents, una nova paraula per aprendre...

Ruta La Sénia - La Pobla de Benifassà - Castell de Cabres - Vallibona - Rosell - La Sénia

Itinerari circular sobre asfalt i pistes forestals que transcorre en bona part pel nou Parc Natural de la Tinença de Benifassà (Castelló).

Distància: 72 km i almenys +800 m (85 km si ens acostem fins a la Pobla de Benifassà i Castell de Cabres)

Accés: fins a Tortosa en tren (vegeu rutes relacionades).

Descripció de la ruta:

Tram la Sénia - La Pobla de Benifassà, 14,5 Km (17 Km fins al poble)

Sortim de la Sénia en direcció a la Pobla de Benifassà i ens acostem al riu Sénia a per remuntar-lo fins al pantà d'Ulldecona (vegeu foto).
Pantà d'Ulldecona
Continuem fins a una de les cues del pantà i comencem a pujar amb més força fins a trobar una carretera a mà dreta que ens portaria a Fredes. Nosaltres continuem recte planejant més fins a deixar el desviament al Bellestar i trobar una nova cruïlla on podem arribar-nos a la Pobla de Benifassà sumant 2'5 km més o continuar cap a Castell de Cabres.
El Boixar
La Pobla de Benifassà - Castell de Cabres, 16 km

La pujada és forta i constant. Quan s'acaba la pujada trobem el desviament a la dreta per anar a Fredes i veiem el poble del Boixar (vegeu foto). Deixarem el Boixar i continuarem per la carretera planejant més (amb pujades i baixades). A uns 4 km abans d'arribar a Castell de Cabres trobarem una baixada que acaba amb una corba i continua amb una pujada. En aquesta corba surt una pista de terra a l'esquerra que agafarem.

Castell de Cabres - Vallibona 11 km

La pista planeja travessant un bosc i tot i alguna pujada les baixades predominen. Més endavant pujarem un coll per després baixar amb força cap a Vallibona. Trobarem diverses pistes que ens poden enganyar, seguirem el camí més marcat i en la baixada final trobarem una cruïlla on agafarem el camí de l'esquerra (el de la dreta ens porta a una masia).

Quan la pista descendeix per un barranc veurem Vallibona (vegeu foto), després deixarem el barranc per anar a trobar una masia que passarem per sota per tornar cap a la barrancada i creuar-la per anar a trobar el poble.

Vallibona - Rosell 24 km

De Vallibona sortirem per una pista asfaltada en direcció a Rosell. La pista transcorre primer pel fons de la vall i després per la falda de la muntanya deixant el fons de la vall a mà dreta.

Rosell - la Sénia 6 km

Al sortir del poble agafem un desviament a l'esquerra i per una carretera asfaltada força recta arribarem al barranc del riu Sènia i contemplarem la Sènia dalt del penyasegat. Travessarem el riu i continuarem carretera amunt fins arribar al poble.

Alternatives
  • Pista encimentada (abans de terra) entre la Pobla de Benifassà i el Boixar: segurament fa una mica més de pujada que la carretera. S'agafa a la Pobla anant cap a l'Alberg de la Font Lluny i ens deixa a la carretera ja casi a dalt molt prop del desviament de Fredes.
Rutes relacionades

8.12.08

Escoltar música a la bicicleta

Com ja sabeu, està prohibit circular amb auriculars. Cyfi és un sistema per escoltar música amb uns petits altaveus que s'acoblen al manillar i utilitzant tecnologia sense fils. Hi ha una versió per iPod i una altra Bluetooth que permet també parlar pel mòbil.

4.12.08

Línies estratègiques de mobilitat a Barcelona, i a rodalies?

Llegeixo al 20minutos.es 3/12/2008 i també a l'Avui 4/12/2008 que el Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona estableix com a línies generals l'extensió de la zona verda, de les zones 30, peatges que gravin els vehicles que no vagin plens, més espai per a la bicicleta o carrils Bus/VAO a totes les entrades, entre d'altres.

La notícia de 20 minutos comença dient "En deu anys, Barcelona hauria de convertir-se en una ciutat idílica o en un autèntic malson, depèn de com es miri". Segons el meu entendre la qualitat de vida pot millorar del ciutadans pot millorar molt. Em pregunto que fan la resta de ciutats de l'àrea metropolitana. No tenen el mateix pressupost, ni les mateixes competències, ni la mateixa xarxa de transport públic i em temo que alguns dels seus responsables polítics ho veuen com un malson i sempre van a remolc del que fa Barcelona. Què en penseu?

3.12.08

5.000 persones fan la ruta del Cister en vuit mesos

Llegeixo a Europapress.es 1/12/2008 que més de 5.000 persones han realitzat la Ruta del Cister en els últims 8 mesos des de que s'ha inaugurat de forma oficial. El 78% ho han fet a peu i la resta en bicicleta.

Seguint el GR-175 es tracta d'una ruta de 104 Km que es pot fer a peu o en BTT agafant 3 variants.

També us podeu planificar una ruta a mida per asfalt. Nosaltres hi vam estar i vam sortir de Tàrrega cap a Vallbona de les Monges passant per Sant Martí de Maldà. Recordo que les carreteres eren força tranquil·les fins que t'acostaves al monestirs!

27.11.08

Bicicleta del bicing a l'Hospitalet de Llobregat

Una bicicleta del bicing a l'Hospitalet. Fotografiada aquesta setmana. Deslligada, abandonada, en aparent bon estat i sense algunes de les peces característiques. El "lladre" potser havia anat a dinar...

26.11.08

Els distribuïdors de bicis elèctriques lluiten contra els robatoris

Segons Amigosdelciclismo.com (24/11/2008), els distribuïdors de bicicletes elèctriques s'estan posant d'acord per demanar la factura de compra de la bicicleta quan s'adquireix un accessori com un carregador de bateria per tal d'acabar amb els robatoris. La idea és d'una banda posar les coses difícils al lladres i de l'altra, que els distribuïdors entenguin que tot i que puntualment perdran una venda, en guanyaran moltes més si desapareixen els robatoris que desincentiven la compra de bicicletes.

Sistemes així ja funcionen amb cert èxit, per exemple el registre per web en comprar una bicicleta Brompton. En principi, els distribuïdors d'aquesta marca sempre que els hi arriba una bicicleta haurien de comprovar el número de sèrie per si existeix una denúncia de robatori per part del propietari.

Carrils bici de Barcelona: prolongació de la Gran Via i nou carril carrer Girona

Sembla que ja s'ha posat en marxa el carril bici del carrer Girona amb un disseny similar al del carrer Urgell. Aquest carrer permet connectar Ciutat Vella (carrer Sant Pere més Alt) amb la Gran Via.

D'altra banda, la prolongació del carril bici de la Gran Via està prevista que comenci al gener de 2009 i que acabi connectant la plaça Cerdà amb la Verneda. Aquest carril que actualment per la seva discontinuïtat és poc utilitzat, és previsible que es converteixi en un dels carrils més utilitzats de la ciutat i les crítiques venen pel seu disseny per la vorera similar al de la Diagonal i per les solucions que es pugui adoptar en diverses cruïlles (algunes amb rotonda).

Sistema de Millora Urbana: detectant i millorant els problemes dels carrils bici

La Saboga ha fet públic aquesta setmana el seu Sistema de Millora Urbana, un programa on-line que recull els problemes detectats en infraestructures ciclistes amb propostes de millora.

En la fase actual, el sistema recull únicament dades de l'Hospitalet de Llobregat, però en fases posteriors es podria estendre a altres municipis i obrir a la participació ciutadana convertint-lo en un web col·laboratiu.

Si circuleu per l'Hospitalet de Llob. us interessarà l'apartat itineraris que fa un inventari exhaustiu dels carrils bici d'aquesta ciutat.

25.11.08

Pensar a més de pedalar

Article a la revista IDEES de Jordi Portabella sobre com planificar i preveure l'ús de la bicicleta. L'he llegit en diagonal (són 11 pàgines!) i està bé, aporta alguna dada que desconeixia i potser dóna una visió més enllà de la visió urbana.

24.11.08

Com construir pas a pas un mirall pel nostre casc

Beer-view mirror és un manual pas a pas de com construir un petit mirall amb la xapa d'una cervesa per incorporar-lo al nostre casc.

Look out for cyclists!

Aquí teniu un parell de vídeos d'una campanya encarada als conductors de cotxer per disminuir els accidents amb ciclistes. L'eslògan de la campanya ve a dir alguna cosa com: És fàcil no veure un cosa que no esperes veure! Ves en compte amb els ciclistes!:

21.11.08

Llums espectaculars per a rodes de Monkey Light

La gent de MokeyLectric té una parell d'accessoris per a rodes de bicicleta que generen espectaculars dibuixos mitjançant unes piles i un munt de LEDs. No sé si es gaire legal portar-ho, però de veure't et veuen!



20.11.08

Durant el 2007 els ferits en accidents en bici han pujat a Barcelona

Un article del 20minutos.es (19/11/2008) repassa les causes de mortalitat i accidentalitat dels barcelonins arran d'un informe de l'Agència de salut Pública amb dades de 2007.

Després de diverses dades llegeixo que l'accidentalitat en bicicleta a Barcelona durant el 2007 ha pujat un 12% (de 312 a 353). No recordo quin ha estat l'increment de ciclistes o viatges realitzats en bicicleta durant aquell any, però segurament és molt superior i això ens confirmaria aquella regla que amb l'augment de l'ús de la bicicleta baixa l'accidentalitat.

Una última reflexió ciclista, si llegiu les principals causes de mortalitat i accidentalitat (que la notícia detalla per homes i dones dels 15 als 44 anys i dels 45 als 64) veureu com en la majoria l'ús de la bicicleta (i l'esport en general) és un factor de prevenció. Amb l'esport es disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars i depressions. També cal recordar que l'ús de la bicicleta ajuda a disminuir la contaminació que està directament relacionada amb malalties respiratòries o el càncer.

L'aventura diària del Bicing

El Punt 20/11/2008 d'avui fa una repassada a l'estat del Bicing:

12.11.08

La bici a Berlin

L'article Bicis? Sí, gracias! (La Vanguardia 10/11/2008) explica l'experiència personal de l'autor.

Millor que llegiu l'article sencer, però si no teniu temps aquí en teniu algunes frases molt il·lustratives:

Al principio andaba con cuidado y me gané más de un severo rapapolvo por circular por las aceras en aquellas calles sin carril bici (escasísimas, y además en estos casos las bicis pueden circular por el carril bus)...

Salvo los turistas, nadie invade el carril bici...

Hay "controles" sorpresa, para ver como vamos de frenos y de luces, además de cubiertas, claro está, y la multa creo que es de 20 euros por ir en malas condiciones.

Hay remolques para llevar los bebés, enganches para los más pequeños, pero también hay "súper bicis", como las de los carteros, que pueden impulsarse en las cuestas con un motor eléctrico.

Si en un cruce de barrio sin señalizar se presentan una viejecita con su andador, una bici, un coche y un camión, no hacen falta señales: primero cruza la anciana, después la bici, luego el coche y por último el camión.

...son muchos los hoteles de categoría que disponen de bicis gratuitas para uso de sus clientes...

Si yo pudiera volver a se niño pediría a los Reyes Magos que me trajera una ciudad tan bien montada y humana como es Berlín.

Sobren els comentaris, la frase en negreta deixa molt clares les prioritats d'aquesta ciutat.

La Guàrdia Urbana de Barcelona destina patrulles específiques als ciclistes i motoristes

Durant dues setmanes la Guàrdia Urbana de Barcelona dedicarà patrulles específiques a multar ciclistes i motoristes. El motiu és disminuir la sinistralitat que pot estar justificat en els cas de motos i ciclomotors (implicats en el 35,6% d'accidents a Barcelona durant el 2007), però no sé si tant en el cas de les bicicletes que tot i l'augment de ciclistes no han augmentat la seva sinistralitat.

10.11.08

El bicing i les bicicletes públiques europees al New York Times

Un article al New York Times fa una repassada als sistemes de bicicletes públiques europeus exemplificant-los amb el Bicing barceloní:

De Barcelona a l'Hospitalet per la Gran Via

Últimament us he anat parlant de les millores de la Gran Via de l'Hospitalet. Aquest crec que és un itinerari molt important ja que connecta Barcelona amb l'Hospitalet, però també facilita la connexió amb el Prat o Cornellà (tots ells a menys de 10 Km de la plaça Espanya).
La setmana passada hi vaig tornar a passar i he pogut constatar que la vorera nord ja és practicable a excepció d'un petit tram (uns 50 metres) que es pot trampejar prou bé (vegeu foto esquerra).

Així doncs, anant de Barcelona a l'Hospitalet quan s'acaba el carril bici Barceloní acabem d'arribar a la plaça Cerdà agafant l'avinguda Carrilet que ens deixa a peu de passarel·la. Creuarem la passarel·la i baixarem pel cantó hospitalenc per la rampa en direcció al carrer Badal. Un cop a baix girarem cua per anar a buscar la Gran Via.

El primer tram de carril bici (vegeu foto dreta) és a la vorera i sense senyalització horitzontal! Per on hem de circular? Més enllà el carril continua a la vorera, però amb asfalt i línies blanques, llàstima que encara hi ha els 50 metres d'obres que us comentava.

La continuació és el que ja us havia comentat, el carril va molt bé fins arribar a la plaça Europa, allà, en aquesta icona de modernitat, la bicicleta no existeix, són 700 metres de Gran Via sense carril bici!

L'enllaç amb el carril bici de la Rambla Marina (que també forma part de la Ronda Verda) ara ja es pot fer a través d'una de les passarel·les que creuen les vies del tren de l'Av. Vilanova (n'hi ha 3). Travessant els blocs de Bellvitge i fent alguns malabarismes entre voreres i cotxes arribarem al carril bici de la Rambla Marina.

7.11.08

Al futbol cal anar a peu, en bici o en transport públic

Comunicat signat conjuntament per les entitats PTP – BACC - Barcelona Camina - CCUB- Amics de la Bici – FAVB i que també subscric:

Molt recentment el President del Club de Futbol Barcelona, en Joan Laporta, ha atribuït la baixa ocupació del Camp Nou a la crisi econòmica i a les recents accions municipals per palliar l’aparcament illegal a l’entorn de l’estadi. Pel que sembla es tracta d’una anàlisi intuïtiva i poc contrastada, que no fa referència a cap estudi sobre la qüestió de l’accessibilitat al Camp Nou.

Exposades les dues suposades causes amb el mateix èmfasi, sembla que en siguin responsables al 50%. Però a falta de dades concretes, podria ser que el repartiment de responsabilitats fos del 99,99% per la crisi i del 0,01% per les pilones.

Siguem rigorosos, cal tenir en compte que el dret de les persones a l’accessibilitat del territori es basa fonamentalment en l’accés a peu, ja siguin usuaris del vehicle privat, ciclistes o usuaris del transport públic. Especialment en dies de futbol, és recomanable facilitar al màxim l’ús de mitjans alternatius al cotxe i, òbviament, l’accessibilitat a peu fins el recinte esportiu.

Estem convençuts que l’ordenació de l’aparcament de cotxes en els entorns del Camp Nou, a més de ser una necessitat històrica, afavoreix l’arribada ordenada de més públic al futbol. L’accés a un estadi amb capacitat de més de 92.000 espectadors no es pot fonamentar en l’ús del vehicle privat, sinó en el transport eficient i collectiu. Només així es pot reduir el greu collapse viari al qual és sotmesa part de la ciutat de Barcelona en els dies de partit.

Per aquestes raons entenem que allò que cal és felicitar l’Ajuntament i agrair-li l’exercici de la seva obligació d’assegurar el dret a l’accessibilitat, en comptes de criticar-lo. Molt sovint la queixa fàcil i irreflexiva contra les accions alienes és el recurs més fàcil per ocultar la inacció o desorientació pròpies.

Creiem que en la situació actual, és urgent que la Generalitat i l'ATM facin el desplegament normatiu de la Llei 9/2003 de Mobilitat, sobre l’assumpció dels costos de la mobilitat per part dels organitzadors dels grans esdeveniments esportius i culturals.

Recomanem a la Junta directiva del Club de Futbol Barcelona que utilitzi les seves energies en evitar les greus afectacions generades sobre els veïns de Les Corts i garantir alhora un accés més segur i sostenible dels aficionats al Camp Nou a partir de l’ús dels mitjans més eficients, tot suggerint les següents accions:

  1. Avaluació mitjançant un estudi tècnic sobre la mobilitat generada pel conjunt d’usos i installacions del Camp Nou, entre els quals els partits i altres esdeveniments periòdics de masses.
  2. Que es creï la figura del Gestor de Mobilitat del Club, que gestioni la mobilitat generada i impulsi iniciatives de millora de la mobilitat dels socis i del personal intern, afavorint l’ús del transport collectiu regular i discrecional, del cotxe compartit i de la bicicleta.
  3. Col·laboració en l’ordenació del trànsit motoritzat amb l’objectiu de no entorpir l’accessibilitat i evitar l’actual greu impacte de la circulació massiva sobre els vianants, ciclistes i vehicles de transport públic.
  4. Màxima collaboració amb l’Ajuntament per garantir els itineraris de vianants i de ciclistes segurs, tant per als socis i aficionats com pels veïns de les installacions esportives que fins fa ben poc veien bloquejat el seu dret a moure’s, especialment si tenien la seva mobilitat reduïda o patien alguna discapacitat.
  5. Planificació conjunta amb l’Ajuntament i l’Autoritat del Transport Metropolità i d’altres agents implicats per al reforç i finançament del transport públic en dies de partit, com fan els grans clubs europeus.
  6. Potenciació del bus discrecional. Només sollicitant el codi postal de l’aficionat a l’hora de comprar les entrades, es podria dissenyar un sistema eficient d’autobusos discrecionals des dels pobles, barris i ciutats amb més afluència de públic.
  7. Foment de l’ús del transport públic collectiu mitjançant mesures exemplars, com seria la inclusió del títol de transport “T-Futbol” en el mateix preu de l’entrada (el cost relatiu seria molt baix).
  8. Garantir l’aparcament segur de bicicletes, de forma gratuïta i amb vigilància, ja que aquest mitjà de transport serà el vehicle individual que millor superarà aquesta crisi i per tant més visitants podrà aportar al Camp Nou.
  9. Avaluar i palliar els efectes negatius de la mobilitat a les futures actuacions urbanístiques del Club, seguint la legalitat vigent.
Perquè mai més una victòria del Barça pugui representar una derrota per Barcelona, preguem que la Junta Directiva del Futbol Club Barcelona sigui més rigorosa, sensible i coherent, assumint la seva responsabilitat en aquest problema. Des de sempre i especialment en temps de crisi, no necessitem més individualisme, sinó austeritat, intelligència i valors comunitaris, és a dir, transport públic, bicicleta i marxa a peu.

6.11.08

Cascs plegables

Stash és un casc plegable. Com llegia en una de les pàgines on l'he vist: esperem que no es plegui quan hagi de parar un cop!

Condemnat un jove per haver pintat un carril bici

Sembla que ja hi ha sentència del cas del jove imputat per haver pintat un carril bici que us havia comentat. Ha estat condemnat a pagar 400 Euros a l'ajuntament tot i que la seva autoria no quedava clara. Ho podeu llegir a dBalears.cat 4/11/2008.

5.11.08

Policia de proximitat en bicicleta a Cardedeu

Sembla que a Cardedeu han posat en marxa una patrulla de proximitat de la policia municipal en bicicleta. Sembla que de moment només serà una parella, però esperem que els avantatges d'aquest sistema s'acabin fent evidents i el servei es consolidi i s'estengui.

Relacionat també amb Cardedeu he trobat unes cartes a la Vanguardia al web del BACC.

Saura no descarta obligar a dur casc els usuaris del Bicing

Llegeixo estupefacte que el Conseller Saura ha parlat d'obligar als usuaris del Bicing a dur casc (El Punt 5/11/2008), em pregunto: per què?

  • La sinistralitat en bicicleta és baixa i l'ús del casc desincentiva l'ús de la bici. A Amsterdam o Cophenaghen no en porten.
  • Només als usuaris del bicing? No ha pensat que és molt més perillós que les llums de les bicing-cletes no funcionin?

La gestió del Bicing a revisió

Fa uns dies es parlava de que es revisarà la gestió del Bicing, en concret en un dels articles es demana a l'empresa concessionària que renovi el seu sistema informàtic i fins i tot suggereix que l'administració té capacitat de cancel·lar la concessió. Ja veurem que en surt de tot això.

4.11.08

VELORBIS bicicletes clàssiques i d'empresa

VELORBIS és un fabricant de bicicletes danès que fa bicicletes d'estil clàssic i amb opció de personalitzar-les per empreses. Un dels models més espectaculars és aquesta bicicleta de càrrega, la Long John:

La bicicleta a "Caiga quien caiga"

Un interessant reportatge de Caiga quien caiga retrata bastant bé (i amb l'humor d'aquest programa) els problemes dels ciclistes urbans madrilenys. En el reportatge es compara amb Barcelona i podria semblar que aquí tot són flors i violes... Per exemple, per comparar els problemes de les rodalies Renfe de Madrid a Barcelona van als FGC i això tampoc és representatiu, ja que de fet pràcticament només hi ha dues vies de FGC que entrin a Barcelona i en canvi n'hi ha 4 de rodalies.

Realment a Madrid les coses en aquest sentit van pitjor, però no caiguem en l'auto-complaença ja que l'exemple de Madrid és el de moltes ciutats de l'àrea metropolitana i d'altra banda tinc la sensació que en els propers anys Madrid canviarà molt (vegeu la notícia que us comentava fa poc).

3.11.08

Wonderful Copenhagen

Alguns vídeos extrets de www.copenhagencyclechic.com per a qui tingui temps (no són molt llargs 2 i 3 min). Aquest primer titulat Wondeful Copenhagen mostra a una mica com es circula en bici per una de les capitals europees de la bicicleta a ritme de la música amb el mateix títol:



Aquest altre vídeo forma part d'un conjunt en que s'analitza la bicicleta des del punt de vista dels 5 sentits humans, en aquest cas tenim l'oïda o els sons de la bici:

2.11.08

Alforges rígides Bikebins

Bikebins són alforges rígides de plàstic amb les següents característiques:
  • 17 litres de capacitat
  • tancades en clau
  • anclatges de tipus ganxo que es posen en 5 segons
  • tanques ràpides a la tapa
  • anelles per poder lligar coses a la tapa
  • maneta per transportar-ho
  • adhesius reflexants
  • Mides 38 x 35 x 18 cm
  • Pes 1,28 Kg

28.10.08

La bici baixa els fums a la ciutat

A través de l'escrit La bici baja los humos a la ciudad d'en Juan Merallo m'assabento d'aquest article a la revista de la DGT (PDF) on ell ha col·laborat.

L'he llegit de dalt a baix i està molt bé. Fa una repassada exhaustiva a la bicicleta a la ciutat: velocitat, salut, ocupació de l'espai urbà, contaminació, prejudicis, intermodalitat etc. Els gràfics, les fotografies i les diverses columnes que conté fan molt amena la seva lectura.

Esperem que arribi a molta gent i remogui unes quantes consciències!

Aparcant la plegable al carrer

Aparqueu la vostra bici plegable al carrer? Em sembla que aquesta serà la propera pregunta que us faré a l'enquesta que vaig posant al bloc. He vist algunes bicicletes plegables lligades per Barcelona i rodalies, però normalment són models de gamma baixa que a més a més es veuen bastant vells. A rodalies de Barcelona, on suposo que els robatoris de bicicletes són inferiors, he vist algunes bicicletes plegables de gamma alta aparcades i mal lligades (vegeu foto on també podeu comparar una Brompton senzilleta amb una Mora Bike).

També m'he fixat que fora de Barcelona en general s'aparquen en certs punts bicicletes més cares i es lliguen pitjor. Al meu entendre això és molt perillós i ens podem trobar amb un disgust, sobretot si l'ús de la bici prolifera els robatoris també ho faran sinó mireu el que ha passat últimament a Saragossa.

Alguns consells bàsics per lligar la bici:
  • Utilitzeu aparcaments en forma d'U invertida i assegureu-vos que estan ben subjectats al terra.
  • Useu una tanca per a cada roda que la lligui amb el quadre i l'aparcament. La tanca més segura (però no infal·lible) és la que té forma d'U.
  • Lligueu també el seient!


27.10.08

Madrid posa suports per transportar bicicletes en una línia d'autobusos urbans

Sembla que a Madrid han posat en marxa uns autobusos amb suport per transportar dues bicicletes, de moment és una línia, però que jo sàpiga és la primera ciutat espanyola que ho fa.

D'altra banda, es podran portar bicicletes plegables als autobusos, màxim una per autobús sempre i quan hi hagi espai i tenint prioritat les cadires de rodes i els cotxets de nen.

Més informació a:

25.10.08

Descompte en el car-sharing per a usuaris del Bicing

Avancar, l'empresa del car-sharing, ofereix fins al 30 de novembre un descompte important en l'abonament anual als usuaris del Bicing.

23.10.08

Amb bici al tren

Comença una campanya per poder portar les bicis als trens a nivell estatal. Recordeu que a les rodalies de Barcelona oficialment només es poden portar bicicletes de 10 a 15h, un horari que no permet anar a treballar o a estudiar en bici, a Madrid l'horari és més ampli. Després en trens de llarg recorregut o d'alta velocitat tot són problemes per portar-hi bicicletes!

Una de les convocatòries que he rebut:
CONBICI comença una campanya per pressionar a RENFE i a d'altres operadores de transports públics per tal de que afavoreixin el transport de la bicicleta.

Més informació http://www.conbici.org/bicisaltren

Representants d'Amics de la Bici estaran a Madrid per sumar-se a els actes d'inici d'aquesta campanya.

A Barcelona convoquem a tothom a la Plaça dels Països Catalans davant de l'estació de RENFE a Sants a les 19 hores del dissabte 25 d'octubre.

Farem reclamacions a Atenció al client per denunciar la falta d'espais i possibilitats per dur la bicicleta de forma còmoda i segura a els trens.

Bakfiets: bicicletes per portar persones i càrrega

Bakfiets és una fabricant holandès de bicicletes per portar càrrega o nens. La part davantera porta una caixa de fusta que permet transportar força càrrega però també diversos nens gràcies a diversos arnesos. Hi ha diverses combinacions que permeten portar-hi des de bebès, o 3 nens i sempre podem afegir una cadireta a darrera la bici per portar-hi un altra nen...

Perfecte per a famílies nombroses que no volen renunciar a moure's de forma sostenible!

De fet, hi ha uns quants models més, un amb una caixa més petita a davant i uns tricicles amb molt més capacitat que el model estàndard. També hi ha una sèrie d'accessoris interessants i ja que aquesta empresa té molt en compte els nens al seu web us hi podeu baixar diversos dibuixos per pintar.

22.10.08

Pujant la bici a l'autobús

Prova superada! He pujat una Brompton a un autobús! Em pensava que el conductor em sortiria amb allò de que no es podien pujar bicicletes, però no ha dit res. No anava molt ple, eren les 20:30h i el conductor m'ha mirat i ha girat el cap com si no em veiés... Evidentment la bici anava plegada i les Brompton són de les que ocupen menys.

Heu provat mai de pujar una bici plegable plegada a l'autobús? Us han dit mai res?

He posat una enquesta, però si voleu podeu deixar un comentari i explicar la vostra experiència.

Policia de Montreal

Gràcies a l'Ernest que ha estat pel Canadà i que em fa arribar aquest parell de fotografies puc il·lustrar una mica millor la Policia de Montreal i la seva brigada ciclista. Les bicicletes adaptades per a la policia acostumen a ser bastant cares, no tant per la bicicleta en si, sinó pels complements que porten que són bastant cars i a vegades fets a mida: llums, bateries i ràdios, kits d'eines i elements específics de la tasca policial fets a mida per ser transportats en bicicleta. D'altra banda la roba i l'equipament que porta el policia a damunt també és molt específic i adaptat a la tasca policial.


Em sembla recordar pel que explicava un oficial de policia de Montreal al Segon Congrés Català de la Bicicleta que dins la policia hi havia diverses categories d'agents (segurament alguna cosa com agents en pràctiques) i també hi havia programes per a que joves que volien ser policies. Mirant una mica pel Google he trobat que ja fa 23 anys que a l'estiu s'organitzen patrulles de joves adolescents que fan tasques auxiliars coordinats per un responsable (suposo que els dos del centre de la foto són els responsables) i en contacte amb la policia.

18.10.08

Cada vegada som més

Llegint l'apunt Cada vegada som més del bloc En Brompton per Barcelona que constata la sensació de que hi ha més bicis Brompton (i jo diria que també més plegables i també més bicis en general) m'ha agradat la pregunta de si ens veurem quan faci fred? Jo també me la faig cada tardor després de veure els increments de ciclistes que es veuen a la primavera i a l'estiu. La meva resposta és que crec que sí ens veurem, almenys la meva sensació és que cada primavera i estiu guanyem uns quants ciclistes més!

Bicicletes elèctriques Velectris

A través d'un comentari en un apunt descobreixo la marca de bicicletes elèctriques Velectris que bàsicament el que fa són kits de conversió de bicicletes convencionals en elèctriques. A través de la seva botiga veig que ofereix tant els kits com bicicletes d'altres marques adaptades per ells.

Aquí teniu un vídeo promocional que n'explica el funcionament:


17.10.08

Per Toronto i Montreal

L'Ernest ha posat un comentari a l'apunt sobre el projecte velo-city i he trobat interessant posar-lo en portada per compartir la seva experiència:
El més de juliol vaig estar a Toronto i Montreal. A les dues ciutats, la gent va molt amb bici (a l'estiu).
A Montreal tenien editat un tríptic amb consells per conduir amb neu i gel a l'hivern, amb unes rutes aconsellades.
Em va sorpendre a Toronto que la gent fes servir tant la bicicleta. Els carrers estan molt mal asfaltats, trencats (suposo per la gran diferencia climàtica que tenen), i sobretot amb molt rails de tramvia molt perillosos. La gent va amb una predisposició molt més esportiva que a BCN per exemple, els hi encanta anar amb comptaquilòmetres, gps, mòbil, retrovisor, retrovisor al casc, guants, etc. van molt ràpid. Una mica a la moda de NY, rotllo "m'agrada circular al límit" entre cotxes.
La moda de "fixie" (em sembla que es diu així) era molt evident. Molts nois i noies anaven amb bicicletes amb plat i pinxo fixa, amb una maneta de fre o sense. Ho vaig trobar molt perillós, i ho vaig comentar en una botiga de bicis. Allí em van dir que eren molt millor bicicletes, més lleugeres, amb menys problemes mecànics, no se... un perill penso.
Tant a Toronto com a Montreal tenen un "Cycling Map" absolutament increïble, amb consells, dibuixos, fotos, amb botigues de bicis (69 a Totonto), i fins i tot amb el lavabos públics marcats.
A Toronto tenen un servei d’autobús on pots posar les bicis a la part del davant, a l’exterior, curiós..
En una setmana no vaig veure ni una Brompton, tant sols a alguna botiga. No estan tant exteses las plegables com a BCN ciutat.

Espectacular.

Per cert, a Montreal tenen policia en bicicleta i pel que van dir durant el 2n Congrés Català de la Bici patrullen també a l'hivern sobre la neu.

Planeta bicicleta, rutes pel País Valencià

A la segona cadena de la televisió valenciana han estat emetent la sèrie documental Planeta Bicicleta on es mostren rutes per tot el País Valencià. No sé si encara s'emet (en algun lloc he vist que ho fan els dijous al matí), però les rutes i les gal·leries fotogràfiques fan bona pinta i aquí he trobat els enllaços als vídeos de diversos episodis:

Judici a Palma contra dos persones per pintar un carril bici

Ja fa dies vaig llegir que una acció reivindicativa que consistia en pintar un carril bici va acabar amb la intervenció de la policia i ara amb un judici per faltes. Entre d'altres, en parlen a Llibertat.cat 1/10/2008.

16.10.08

Projecte Velo-city a Toronto

El projecte velo-city consisteix en una xarxa de carrils bici dins de tubs cilíndrics elevats que donen protecció de les inclemències metereològiques i la contaminació i sobretot creen una xarxa ciclista molt ràpida.
És una mica futurista i deu ser molt car. No crec que en un futur immediat ningú ho implementi, però sí que sembla interessant per a trams puntuals de xarxes ciclistes.

14.10.08

Milers de bicicletes i un lladre

Sembla que a Toronto, al Canadà, després de que la policia detectés un augment significatiu de robatoris, van decidir posar algunes bicicletes-trampa per enganxar els lladres. Així es va descobrir que el propietari d'una botiga de bicicletes era el responsable dels robatoris i en la seva botiga s'hi van trobar 2865 bicicletes presumiblement robades.

13.10.08

Smartlock una cadena antilladres

Aquesta cadena antilladres quan es força deixa anar un líquid que taca l'agressor. D'entrada l'agressor queda tacat de pintura i el terra també de manera que es coneixen les zones on hi ha robatoris i es dissuadeix els lladres. Amb alguns tipus de pintures, a més a més, es podria identificar exactament quin lladre ha robat quina bici...


Més info:

Un diputat en bicicleta

Llegeixo al 20minutos.es que ja hi ha un primer diputat espanyol que vagi en bicicleta al congrés i curiosament es tracta d'un diputat del PP. Esperem que n'hi hagi d'altres que es sentin al·ludits, ja que el que ens cal és que els polítics agafin més la bici i menys el cotxe (oficial o no), si no ho fan mai no faran polítiques serioses cap als ciclistes perquè no es posaran a la nostra pell!

10.10.08

Accidents per angle mort

Llegeixo que a Holanda els accidents entre camions i ciclistes a causa dels angles morts en els retrovisors continua preocupant. Tot i que l'any 2003 es van incorporar miralls sense angle mort en els camions nous sembla que no ha disminuït la sinistralitat. La federació holandesa de ciclisme proposa mesures com:
  • Fer controls de reglatge dels miralls.
  • Configurar semàfors que permetin sortir primer als ciclistes (a l'estil SAS).
  • Posar la línia d'aturada de les bicicletes en semàfors 3 metres per davant de la dels camions i cotxes.
  • Col·locar els carrils bici en posició elevada perquè siguin els camions els que hagin de frenar i per millorar la visibilitat.
  • Evitar que els camions pesats i d'escombraries circulin prop de les escoles a les hores d'entrada i sortida.
Altres mesures més encaminades als camions són:
  • Instal·lar portes transparents als camions.
  • Formar sobre la perillositat dels angles morts.
  • Posar carenats laterals tancats als camions.
  • Posar adhesius dins els vehicles recordant els angles morts.
  • Posar més miralls i/o càmeres per neutralitzar els angles morts.
Sembla doncs que la problemàtica dels angles morts i dels girs a la dreta no són únics d'aquí. Com sempre dic aquí estem a anys llum, ja que tot això en prou feines ens ho hem començat a plantejar, aquí l'única cosa que es plantejarien els polítics és fer obligatori el casc a la ciutat... a Holanda no en porten!

Passarel·la inaugurada, però tancada

A finals de juliol us comentava que s'havia inaugurat una passarel·la damunt de l'avinguda Vilanova a l'Hospitalet de Llobregat connectant els barris de Bellvitge i Polígon Gornal. Sembla que la passarel·la només es va obrir durant un dies durant per la inauguració de l'alcaldessa i ara ja porta temps tancada a l'espera que s'acabi la urbanització de l'avinguda Vilanova. De moment haurem d'utilitzar la passarel·la del baixador de Bellvitge:
L'Ajuntament de l'Hospitalet (29/7/2008) informa que s'ha inaugurat la nova passarel·la damunt de les vies del tren de la línia de Vilanova que ajudarà a connectar la Gran Via de l'Hospitalet amb la Rambla Marina. Aquesta connexió, que pertany a la Ronda Verda, també permetrà connectar el centre de l'Hospitalet amb Barcelona per la Gran Via. Més detalls a l'enllaç o vegeu també:

9.10.08

Campanya contra els robatoris a Holanda

A Holanda ha començat una campanya contra els robatoris de bicicletes d'àmbit estatal i dirigida des del Ministeri de l'Interior. Els eixos principals de la campanya són:
  1. Lligar bé la bicicleta.
  2. Conèixer bé les dades identificatives de la teva bicicleta.
  3. En cas de robatori, denunciar-ho.
  4. No comprar bicicletes de segona mà robades.

Vídeo de la setmana de la mobilitat 2008

Aquest vídeo en motiu de la setmana de mobilitat il·lustra algunes de les iniciatives que s'estan prenent a ciutats europees i també parla de la campanya Con Bici al Cole.

7.10.08

103 senyals d'stop en 10 Km

Segons llegeixo a Pagina26.com (2/10/2008) el carril bici que uneix les poblacions de Benicarló i Peníscola (a Castelló) té 103 senyals d'stop en 10 Km. Fent una mica de matemàtiques això surt a 1 stop cada 100 metres.

La solució proposada per l'oposició municipal és posar l'stop als cotxes i així donar prioritat a la bici. Això em recorda una cosa que ja us he comentat: "un comentari de Troels Andersen (Odense, Dinamarca) en que deia que ell cada dia feia 9 Km travessant la seva ciutat i que passava per un pont i 4 túnels, però que no es trobava cap semàfor".

Potser ja és hora de mirar l'exemple danès i començar a donar prioritat a la bicicleta, però és evident que encara ens queda molt per recórrer, si no mireu aquest carril de l'Hospitalet (vegeu foto i més sobre l'Hospitalet) inaugurat aquest mateix any on el dissenyador ha decidit posar una senyal per a que les bicicletes cedeixin el pas als cotxes que travessen la vorera i el carril bici per entrar o sortir d'una zona d'aparcament, al·lucinant!

4.10.08

Més bicis del Bicing robades

En Carles ha trobat una altra bicicleta del bicing robada a Vilanova i la Geltrú. Fa uns mesos en un altre apunt deia Barcelonins! Que us foten les bicis!. Altres referències a robatoris us les comentava ja fa casi un any.

Peníscola - Alcossebre travessant la Serra d'Irta

Itinerari interessant resseguint la costa i travessant el Parc Natural de la Serra d'Irta.

Distància aproximada: 18 Km

Altres consideracions: desnivell poc important, tot i que es van acumulant pujades i baixades. La torre Badum a 96 metres damunt del nivell del mar és el punt més alt de l'itinerari. La majoria de l'itinerari transcórre per pista de terra amb trams una mica pedregosos, tot i que la majoria de desnivell pronunciats estan encimentats.

Descripció: Sortirem del centre històric de Peníscola pels carrers propers a la costa i travessarem algunes urbanitzacions fins que desapareix l'asfalt i comença una forta pujada per pista de terra. La pujada es suavitza i planegem més fins arribar a la torre Badum. Aquí farem parada obligatòria per veure per últim cop Peníscola (vegeu foto) , visitar aquesta torre de guaita del segle XVI i per veure una excel·lent panoràmica del vessant litoral de la Serra d'Irta (vegeu foto).

Continuarem la nostra ruta cap Alcossebre descendint per prosseguir arran de mar. Deixarem enrera unes primeres platges i en arribar a la cala Argilaga ens endinsarem cap a l'interior i no tornarem a acostar-nos a la costa fins ja ben a prop d'Alcossebre a l'alçada d'una far d'estil modern. L'entrada a Alcossebre la farem per la zona de les fonts on hi ha una platja molt turística on de la sorra brolla aigua dolça.

Algunes idees més:
  • A la Serra d'Irta trobarem nombroses pistes que es poden permetre realitzar itineraris circulars.
  • Mireu la ressenya resseguint la línia de la costa per si voleu enllaçar-ho amb algun altra tram de litoral.

2.10.08

Un i mig

La Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta posa en marxa una campanya adreçada a recordar als conductors de vehicles de motor l'obligació de respectar la distància d'1,5 metres a l'avançar un ciclista.

La CCUB anima als clubs ciclistes a incorporar aquest logo (disponible en 3 colors) als seus maillots.

Un aparcabicicletes que denigra les dones

A Palafolls han demanat que es retiri un aparcament de bicicletes instal·lat davant del Casal de la Dona perquè la seva forma de figura humana agenollada o de cul de dona pot resultar ofensiva.

Només he trobat aquesta foto d'El Punt 24/9/2008 i es fa difícil de jutjar. Més models d'aparcaments per a bicicletes.

1.10.08

Resultats de les curses del transport

Aquest any per la setmana de la mobilitat s'han realitzat "curses" comparatives de diversos mitjans de transport en diversos municipis. A Figueres el transport guanyador ha estat la bicicleta, a Salt i Girona també i a Palma de Mallorca la moto ha guanyat per 3 minuts a la bicicleta. A Barcelona aquest any hi han participat 93 persones fent 21 itineraris diferents (12 urbans i 9 interurbans).

30.9.08

Barcelona, ciutat sense cotxes?

Segons llegeixo a l'AVUI.cat (23/9/2008), les estadístiques europees assenyalen que Barcelona és una de les quatre ciutats europees amb menys cotxes per habitant, 61 per cada 1.000 habitants, lluny de la mitjana que és de 411 cotxes. Una altra ciutat catalana que surt a l'estadística és l'Hospitalet de Llobregat on l'índex es situa en 316 cotxes per cada 1.000 habitants, per sota de la mitjana, però 5 vegades més que a Barcelona.

Tenir cotxe a Barcelona surt car i aquest és el motiu de que hi hagi molts menys cotxes per habitant que a les ciutats del seu voltant. Paradoxalment Barcelona continua saturada pels cotxes que hi entren i surten cada dia procedents dels pobles i ciutats del seu voltant.

Continuem superant els límits de contaminació

No és només el canvi climàtic i els acords de Kyoto, és un tema de salut. A l'àrea de Barcelona continuem superant els límits de contaminants que fixa la Unió Europea i també els de l'Organtizació Mundial de la Salut. Segons llegeixo a l'Avui 24/9/2008 el pla de reducció de la contaminació (la limitació de velocitat a 80, entre d'altres mesures) s'estima que hauria reduït la contaminació d'un 2% a un 4% en partícules i entre un 5% i un 7% en òxids de nitrogen, però això resulta insuficient. Algunes millores però que s'han detectat és la baixada de la sinistralitat i una disminució del consum dels vehicles en un 3,7%.

29.9.08

Ara ja podem beure cervesa!

Si fins fa poc creiem que no era bo beure cervesa després d'anar en bici (o de fer exercici) perquè l'alcohol deshidrata, ara resulta que sembla que hi ha un estudi que diu el contrari, que una mica de cervesa és bona perquè conté substàncies que ajuden a rehidratar el cos. I és que el cos és savi, als que ens agrada la cervesa, ens ve molt de gust prendre'n una després d'anar en bici i ara ho farem sense remordiments!

Ho he llegit a Si bebes, no montes en bici i ho he sentit també per la ràdio. Doncs això, ja podem beure cervesa amb moderació!

25.9.08

Granollers tindrà Ambicia't a partir de gener

Granollers tindrà a partir de gener de 2009 el seu propi sistema de préstec de bicicletes per als desplaçaments interns de la ciutat. Les bicicletes seran unes Urbikes que tenen un disseny i peces característiques (que disminuiran els robatoris) i transmissió sense cadena.

El servei funcionarà amb abonament anual i s'iniciarà amb 5 estacions. Pel que veig a la foto i al web d'Urbikes possiblement el sistema funcionarà amb un parquímetre adaptat.

Aquest sistema rep el mateix nom que el de Terrassa i també està subvencionat per l'ICAEN.

24.9.08

El debat ciclista a Barcelona

Avui ha estat un dia de debat sobre els ciclistes a Barcelona... per una banda Els Matins de TV3 (vídeo resum Matins 24/9/2008) han fet un debat sobre els ciclistes incívics i d'altra banda he llegit l'article Trossos de Vicenç Villatoro (a l'Avui 24/9/2008), però el debat ja ve de lluny i la setmana de la mobilitat només ha fet que revifar-lo.

Algunes afirmacions que es fan i que m'agradaria puntualitzar o rebatre són:
  • Sobre multar els ciclistes: les infraccions ciclistes s'han de multar, sí d'acord, però què es multen totes les infraccions dels automobilistes? No, doncs el que tampoc es pot fer és demanar una pressió superior pels ciclistes, sobretot perquè les conseqüències dels accidents d'automòbil són molt pitjors. D'altra banda, la infraestructura ciclista de Barcelona està a anys llum de la infraestructura per a trànsit motoritzat i les zones de convivència real entre bicicleta i cotxe encara són escasses. En aquest panorama no tots els ciclistes s'atreveixen a circular per la calçada i les voreres poden passar de tenir 3 metres lliures a no tenir-los. I sobretot, quan parlem de xifres cal utilitzar amb lògica els nombre absoluts i els percentatges ja que a Barcelona hi ha molts més cotxes i motos circulant que bicicletes. Fent càlculs em surt que en proporció potser es multa 10 vegades més als automobilistes que als ciclistes, tenint en compte les observacions que he fet, sobretot el perills associats a aquestes conductes, no em sembla que en proporció es multi poc als ciclistes, es multa poc a tothom. També caldria saber la tipologia de multes, quantes multes són només d'aparcament?
  • Sobre l'incivisme ciclista: no és una cosa de ciclistes, som una societat incívica i poc respectuosa amb les normes de convivència.
Un altre dia més...