17.10.08

Per Toronto i Montreal

L'Ernest ha posat un comentari a l'apunt sobre el projecte velo-city i he trobat interessant posar-lo en portada per compartir la seva experiència:
El més de juliol vaig estar a Toronto i Montreal. A les dues ciutats, la gent va molt amb bici (a l'estiu).
A Montreal tenien editat un tríptic amb consells per conduir amb neu i gel a l'hivern, amb unes rutes aconsellades.
Em va sorpendre a Toronto que la gent fes servir tant la bicicleta. Els carrers estan molt mal asfaltats, trencats (suposo per la gran diferencia climàtica que tenen), i sobretot amb molt rails de tramvia molt perillosos. La gent va amb una predisposició molt més esportiva que a BCN per exemple, els hi encanta anar amb comptaquilòmetres, gps, mòbil, retrovisor, retrovisor al casc, guants, etc. van molt ràpid. Una mica a la moda de NY, rotllo "m'agrada circular al límit" entre cotxes.
La moda de "fixie" (em sembla que es diu així) era molt evident. Molts nois i noies anaven amb bicicletes amb plat i pinxo fixa, amb una maneta de fre o sense. Ho vaig trobar molt perillós, i ho vaig comentar en una botiga de bicis. Allí em van dir que eren molt millor bicicletes, més lleugeres, amb menys problemes mecànics, no se... un perill penso.
Tant a Toronto com a Montreal tenen un "Cycling Map" absolutament increïble, amb consells, dibuixos, fotos, amb botigues de bicis (69 a Totonto), i fins i tot amb el lavabos públics marcats.
A Toronto tenen un servei d’autobús on pots posar les bicis a la part del davant, a l’exterior, curiós..
En una setmana no vaig veure ni una Brompton, tant sols a alguna botiga. No estan tant exteses las plegables com a BCN ciutat.

Espectacular.

Per cert, a Montreal tenen policia en bicicleta i pel que van dir durant el 2n Congrés Català de la Bici patrullen també a l'hivern sobre la neu.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant el comentari, curiós de llegir, gràcies!
En una setmana voltant per Nova York tampoc vaig veure cap Brompton, i sí molts ciclistes jugant-se la vida entre taxis i forats enormes, apurant al màxim.
Això de les fixies sembla que també va fent partidaris per aquí:
http://www.josefajram.com/2008/10/super-quedada-fixed-gear.html

Anònim ha dit...

Doncs curiosament, quant vaig estar a Montreal, vaig fer unes fotos als policies amb les bicis. Portaven unes Rocky Mountain negres amb portaequipatges molt carregats. Just desprès de fer les fotos, es van acostar dos policies per parlar. "Merda, ja l'he cagat", vaig pensar. Els policies molt amables em van preguntar perquè feia les fotos. "M'agraden les bicis". Van somriure, i em van demanar que el hi ensenyes les fotos. Amb un to molt amigable, em van preguntar d'on era, etc..
Bona gent.

Gràcies pel post.