12.7.12

Fórmula 1 versus SkyGames

Aquest cap de setmana TV3, la nostra, ens va tornar a obsequiar amb un cap de setmana amb Motor en prime time tot i existir un canal temàtic d'esports, l'Esport 3. A la vegada, s'estaven cel·lebrant a la Ribagorça els Sky Games i almenys el Telenotícies Vespre de diumenge no en va ni parlar.

Arran de tot això vull constatar i reflexionar que:
  • Els drets que paga TV3 per emetre la Fórmula 1 és de 15 Milions d'Euros (vegeu) i els paguem els contribuents.
  • La fórmula 1 aconsegueix molt bones audiències, però crec que els esports de muntanya amb un pressupost similar o inferior també les aconseguiria.
  • L'afició a la Fórmula 1 ha estat induïda pels mitjans de comunicació
  • Tenint un canal temàtic per l'Esport, cal canviar totalment la programació de TV3 fins i tot retardant el Telenotícies Migdia?
  • En els Sky Games hi participaven molts esportistes catalans i en les disciplines que es practiquen els catalans hi tenim esportistes molt reconeguts.
  • Córrer, anar en bici o d'excursió són activitats i esports dels més practicats a casa nostra, motiu pel qual la retransmissió dels Sky Games podria tenir molt interès pel públic general.
  • En els darrers anys han augmentat els participants de curses de muntanya, de curses urbanes, de triatlons o de marxes ciclistes
  • El nombre de federats o membres de clubs de les federacions implicades en aquests esport són de les més importants darrera del Futbol i el Basquet.
  • La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (la FEEC, també anomenada Federació Catalana d'Alpinisme i Escalada), agrupa 406 clubs i entitats excursionistes i 67.300 membres, dels quals 36.576 amb llicència federativa. La FEEC és una de les entitats organitzadores del Sky Games.
  • La Federació Catalana de Ciclisme sembla que té uns 15.000 federats.
  • No he trobat dades de la Federació Catalana d'Atletisme.
  • En els Sky Games hi participaven dones. Les dones estan excloses de molts esports (per exemple del motor) i l'esport femení no acostuma a sortir a la TV.
  • El programa Temps d'Aventura ha fet uns reportatges molt interessants dels Sky Games.
  • Els informatius de TV3 no han difós el conflictes per la participació simultània de la selecció espanyola (composta en molts casos per catalans) i la catalana als Sky Games. Per exemple, les amenaces a la catalana Núria Picas perquè no puges amb una senyera al podi o els esportistes catalans que no han pogut pujar al podi. El programa Temps d'Aventura ha estat més clar en aquest sentit.
Haig de reconèixer que no m'ha agradat mai el Motor perquè sempre he cregut que era un "esport" entre cometes que no aportava res de bo a la nostra societat i a més a més promou la cultura del cotxe i amb ella les morts i accidents associats al motor.

2 comentaris:

Ernest ha dit...

El canal d'esports de TV3 sovint fa molta llàstima.
Entre setmana fan durant hores i hores, competicions de "l'Home més fort de món", o programes comprats a TV sensacionalistes de seudo-esports de semi-competició de fa anys, on cap espectador català no coneix a ningú ni pot fer cap tipus de seguiment. Sorprent el doblatge entusiasta... :-S

Val a dir que amb la Formula 1 en ofereixen abans del cap de setmana els entrenaments, els segons entrenaments, els super entrenaments, la repetició dels entrenaments i jo que sé que més. La sensació és que tot el cap de setmana fan cotxes,motor i soroll :-(.
Deixant a banda si m'agrada o no, no és un bon exemple en cap dels sentits.
Cap persona normal no pot practicar Formula1 que jo sàpiga. Encara no he conegut a ningú que digui "aquest cap de setmana vaig a fer una mica de Formula1"... :-)

Per comparar TV3 amb alguna televisió semblant, tenim a ETB (Euskal Telebista) on sovint donen molts esports bascos (amb bones audiències), frontó, atletisme, muntanya i molt de ciclisme.
Ciclisme de base, ciclocròs (espectacular), BTT i ciclisme de carretera. Sovint es poden veure curses com el Giro d'Itàlia i moltes curses que per TVE i TV3 ja no donen.
Hem de recordar que al País Basc és on hi han més federats de ciclisme de la Península i segurament té una de les millors canteres del món. També és on hi han més federats apuntats a la marxa cicloturista de la Quebrantahuesos per exemple.
També trobem un munt d'equips ciclistes de poble, amb maillots patrocinats per la carnisseria de torn i un munt de nens intentant emular al Marino Lejarreta (aquest és de la meva època) o en Laiseka. Les converses dels bars sovint són de ciclisme, entre gent de totes les edats i sexes.

Al País Basc també trobem un fenomen mundial que és el Equip Euskaltel-Euskadi. La singularitat radica en el fet que tots els seus corredors són originaris d'Euskal Herria o han format part de les categories inferiors d'algun equip dels territoris bascos. Els seus principals patrocinadors són l'empresa basca de telecomunicacions Euskaltel i el Govern Basc sota la marca Euskadi, patrocinant al País Basc. Aquest equip corre de sempre amb bicicletes basques Orbea, una marca que fa molts anys va quedar més o menys arraconada com a marca de segona i que ara mateix és un fenomen de vendes internacional amb molt de prestigi.
Cada any les carreteres dels Pirineus s'omplen d'afeccionats (amb més o menys gràcia) que pugen a animar als ciclistes bascos com si d'una selecció nacional es tractés. L'equip i Kukuxumuxu editen cada any una samarreta per l'ocasió que sempre és un èxit de vendes.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Euskaltel-Euskadi

Jo vull un Esuskaltel català!! Quina enveja!

Per resumir, els bascos donen ciclisme per la ETB i afecta a:
- Ciclisme de base.
- Empresa basca de telefonia Euskaltel.
- Empresa basca de bicicletes Orbea. Vendes mundial.
- Projecció d'Euskadi al món a través del Tour de França. Imatge de valors d'equip i esforç.

El ciclisme (com també passa amb la natació) es un dels esports més practicats de manera recreativa, però molt baix de manera federativa o competitiva. Cap problema tan mateix :-)
El objectiu al meu parer, no ha de ser la competició, sinó fer esport per gaudir de l'esport, de la natura, en família, dels/amb amics... Tots els sexes i a totes les edats.

A TV3 confonen sovint, l'esport amb la competició. També confonen l'espectacle amb l'esport. És la nostre TV i és vergonyós.

Que els meus nebots de 5 i 8 anys sàpiguen perfectament qui és l'Alonso o en Raikonen, i no tinguin ni punyereta idea de qui és en Kilian Jornet és molt preocupant.

nuresma ha dit...

Totalment d'acord amb vosaltres. Aquests temes normalment passen força desaparcebuts i algú podria dir que és una reacció exagerada. Però jo crec que és super important tot el que heu dit perquè, com deia l'Ernest, tv3 influeix molt en la societat en general (per exemple, els nens des de ben petits) i per tant si no vigilem què s'hi fa estem deixant que modelin el futur d'aquesta societat sense quasi ni enterar-nos-en. Un post ben interessant!