21.9.12

Ruta la Sentiu - Puig de les Agulles - Sant Climent

Ruta en BTT pel Garraf partint de la plana del delta entre Castelldefels i Gavà, pujant les rampes del purgatori, arribant al puig de les Agulles i tornant per Begues, Sant Climent i Viladecans.
Bassa i font prop de la Sentiu

Distància i desnivell: 27 km, +690 m

Accés: des de Castelldefels per la carretera C-245 en direcció a Gavà fins a la cruïlla del Tanatori. Des de Gavà es pot accedir per la mateixa carretera o bé per la carretera de la Sentiu o els camins paral·lels.

Descripció:

Partim de la carretera C-245 entre Castelldefels i Gavà. A la cruïlla del Tanatori surt una pista de terra en direcció al Garraf. Passada una porta deixarem la pista principal per agafar-ne una a mà esquerra. Passarem per diversos vivers i zones boscoses fins a sortir a la carretera de la Sentiu. Continuarem per la carretera de la Sentiu o paral·lels a la carretera en direcció Castelldefels i en un corba agafarem un carrer de 2 carrils que en pujada ens dirigeix cap a la muntanya.
Cruïlla de can Vinyes


Vistes del Delta havent passat el purgatori
El carrer es converteix en pista al deixar les últimes cases de la urbanització. Poc després ens trobem una cadena que tanca la pista i un poc més endavant una font i una bassa (vegeu foto). Continuem i ja en pujada passem per davant de Can Dardena i d'alguns camps abandonats. Quan la pista torna a planejar arribem a  una cruïlla just a la porta de Can Vinyes (vegeu foto). Girarem per agafar la pista de l'esquerra i a uns 60 metres agafarem una altra pista a ma dreta que puja amb força.

Ens trobem a les primeres rampes del que popularment anomenen el Purgatori (1,7 km i +200 m). El pitjor ve al principi i a mesura que pugem trobem trossos més plans entre rampa i rampa. Ja bastant amunt passarem per les restes de Can Tardà amb bones vistes de tota la vall i l'altre cantó amb el castell d'Eramprunyà o el mas de Can Bassoles. També veurem el puig de les Agulles, la torre de vigilància de la Desfeta o part del delta del Llobregat i la seva costa.

Cruïlla a la Clota
Poc després arribem a les restes del que havia estat un camp de tir des d'on crec que també feien pràctiques de punteria fins a l'altre vessant de la vall! Per sort això ha passat a la història i podem continuar tranquil·lament deixant una pista a ma dreta que va a l'abocador (vall de Sant Joan) i agafant una pista a l'esquerra que després de pujar uns metres comença un petit descens. Un cop al fons de la vall la pista gira i torna a pujar deixant a ma dreta una bassa d'incendis.
Creu al coll de la Clota

La pista voreja el massís del puig de les Agulles i més aviat planeja fins a pujar fins al coll i els plans de la Clota (vegeu fotos).

Pujada al Puig de les Agulles
Sortint del coll de la Clota agafem la primera pista a ma esquerra. La pujada és suau i comença fent forces esses per després planejar cap a l'oest i descendir lleugerament cap al nord per després anar tornar a l'oest i trobar una cruïlla on girant a l'esquerra en dirigirem cap al cim. Són uns 2,5 km i +150 m de desnivell positiu que val  la pena fer gaudir de bones vistes en totes direccions! El descens el farem pel mateix camí.

Continuant cap a la Rectoria i Sant Climent
Tornant al coll de la clota, agafarem la pista més marcada que en direcció nord i nord-est es dirigeix cap a Begues. Deixarem una pista a la dreta que va a la Desfeta i després d'una cadena agafarem la pista de la dreta. Pujarem lleugerament per dins el bosc i després de passar un mas en ruïnes ens enfilarem fins a dalt d'un coll i continuarem rectes travessant el camí que careneja. Baixarem, travessarem uns camps i agafarem una pista a l'esquerra que ens dura fins a la carretera de Begues.

La pista de terra vermellós
Anant fins a la rotonda entrarem al barri de la rectoria i el travessarem per anar a buscar la carretera de Torrelles. La carretera de Torrelles és una pista forestal asfaltada que baixa amb força. Anirem atents perquè en mig km trobarem una pista de terra vermellosa a ma dreta i l'agafarem. La pista baixa amb força i haurem de vigilar amb els profunds solcs que s'hi formen.

Després de la baixada arribarem a un collet amb una cruïlla. Si no coneixeu la zona, us recomano que continueu rectes en pujada cap al mas de Can Bruguera i després continueu cap a la dreta seguint la carena fins a l'ermita del Roser ja que segurament és la ruta amb millors vistes (vegeu aquesta ressenya). Jo en canvi, com que ja ho coneixia, vaig triar la pista de la dreta que descendeix una mica i va resseguint la vall de la riera de Salom per acabar sortint al cementiri de Sant Climent.

De Sant Climent a Viladecans seguirem la carretera i en arribar a Viladecans podem anar a l'esquerra per anar a buscar el carril bici que ressegueix la riera de Sant Climent.


Alternatives i més informació:
  • La tornada de Begues a Sant Climent (tal i com us comento) la podeu fer seguint aquesta ruta.
  • Podeu tancar la ruta pel delta del Llobregat amb aquest itinerari.
  • Aquesta altra ruta a peu (i poc ciclable) comparteix part de l'itinerari.
  • Al barri de la Rectoria de Begues hi ha un parell d'Esglésies i un mirador, el mirador del Mur, que només obre en caps de setmana, però que ofereix molt bones vistes.

Mapa:


Vegeu Gavà - Puig de les Agulles - Sant Climent en un mapa més gran